Tehnologija

Istorijski trenutak za nauku: Nove fotografije sa teleskopa Džejms Veb prikazale svetlo nastalo posle Velikog praska

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2022

-

19:23

Istorijski trenutak za nauku: Nove fotografije sa teleskopa Džejms Veb prikazale svetlo nastalo posle Velikog praska
SCIENCE & EXPLORATION Webb’s first deep field - Copyright NASA, ESA, CSA, and STScI

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici NASA nastavili su da objavljuju fotografije sa svemirskog teleskopa Džejms Veb - reč je najvećoj i najmoćnijoj dosad konstruisanoj svemirskoj opservatoriji.

Prethodno je u ponedeljak američki predsednik Džozef Bajden objavio prvu fotografiju u boji sa svemirskog teleskopa Džejms Veb.

"Prva fotografija sa svemirskog teleskopa Veb je istorijski trenutak za nauku i tehnologiju. Za astronomiju i istraživanje svemira. Ameriku i celo čovečanstvo", napisao je američki predsednik na društvenoj mreži Tviter.

Fotografija je objavljena na ceremoniji u Beloj kući na kojoj je, osim Bajdena, učestvovao i administrator NASA Bil Nelson, preneo je Glas Amerike. Snimak, na kojem se vide brojne galaksije, predstavlja najdublji pogled u svemir ikada.

Na delu fotografije vidi se i svetlo iz perioda nedugo posle Velikog praska, koji se dogodio pre 13,8 milijardi godina, prenosi agencija Asošijeted pres.

Bajden je pre objavljivanja fotografije rekao da se radi o "najstarijem dokumentovanom svetlu u istoriji kosmosa od pre više od 13 milijardi godina".

Jedan od naučnika na projektu Džonatan Gardner istakao je da "Veb može da vidi unazad do perioda odmah posle Velikog praska, prateći galaksije toliko udaljene da su svetlu bile potrebne milijarde godina da od tih galaksija stigne do teleskopa".

Tokom narednih nekoliko dana astronomi će izračunati koliko su stare te galaksije, rekao je prošlog meseca vodeći naučnik Veb projekta Klaus Pontopidan. NASA planira da danas objavi još fotografija u punom koloru, a za koje navodi da će prikazati punu snagu teleskopa koji počinje svoju misiju otkrivanja infracrvenog univerzuma.

Associated Press • Euronews Serbia

Plan je da se uz pomoć teleskopa ide toliko daleko da će naučnici imati uvid u rane dane univerzuma, pre oko 13,7 milijardi godina i tako dobiti još jasniju sliku bližih svemirskih objekata, uključujući i Sunčev sistem.

Teleskop vredan 10 milijardi dolara sa primarnim ogledalom prečnika 6,5 metara lansiran je u decembru 2021. godine.

Komentari (0)

Magazin