Nauka

Zbog šumskih požara ogromne rupe na ozonskom omotaču: Naučnici pozivaju na uvođenje preventivnih mera

Komentari

Autor: Euronews

03/09/2022

-

15:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iza nas je još jedno izuzetno vrelo leto koje su obeležili toplotni talasi, nove rekordne temperature, i, nažalost, požari koji su širom sveta progutali više hiljada hektara šume, ali, kako pokazuje nova studija iz Velike Britaniji, i uticali na kompletan ozonski omotač planete.

Situacija je bila i gora od one u 2019. godini, kada su harali požari niskog rastinja u Australiji – tada su efekti na ozon bili manji, ističe za Euronews autor studije Džejms Hejford, profesor atmosferske nauke na Univerzitetu u Ekseteru u Velikoj Britaniji.

"Očekivali smo da se to ponovi, pre svega zahvaljujući Montrealskom protokolu i merama koje su preduzete da se smanji uticaj požara na ozon. Ali već 2020. smo znali da to neće biti slučaj", kaže Hejford.

Naime, u godini kada je gotovo jedina tema u svetu bila pandemija koronavirusa, nastale su neke od najdubljih i najtrajnijih rupa, jer su požari na otvorenom izbacili ogromne količine dima visoko u atmosferu. To je dovelo do velikog zagrevanja stratosfere i takođe doprinelo istanjivanju ozona, objašnjava profesor.

Očekuje se sve više požara, potrebne preventivne mere

Hejford ipak dodaje, da još uvek nije anuliran do sada napravljen napredak za očuvanje ozonskog omotača. "Ozon će sam sebe oporaviti u roku od godinu ili dve". Ipak, upozorava da ukoliko ovi događaji postanu sve učestaliji, ovo će postati izuzetno veliki problem, a vidimo da iz godine u godinu, požari postaju češći i intenzivniji.

"Svi naši klimatski modeli ukazuju da će frekcvencija i intenzitet šumskih požara biti sve veća u budućnosti. Dakle, savršeno je moguće da sve ono dobro što smo uradili na zaštiti ozonskog omotača bude poništeno u smislu globalnog zagrevanja i tada efekat šumskih požara utiče na čitav ozon", ističe sagovornik.

On dodaje da je najvažnija stvar kompletnije razumeti da postoje mnoge preventivne mere koje mogu da se primene i zaustave velike požare u budućnosti.

Mislim da je najvažnija stvar to da moramo razumeti kompletnije i dublje, posebno naučnici, da postoje mnoge preventivne mere koje ako se primene mogu da zaustave velike požare u budućnosti.

"Šeme upravljanja su tu bitne. To će biti veliki izazov jer se klimatske promene nastavljaju, kao i globalno zagrevanje jer sa sve više suša izgledi za nekontrolisane požare postaju puno veći", zaključio je sagovornik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin