Nauka

Nagrada za najefikasniju mašinu: Robot "Dušan Silni" doneo uspeh srpskoj reprezentaciji na Olimpijadi u robotici

Komentari

Autor: Maja Popović, Euronews Srbija

20/10/2022

-

17:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na ovogodišnjoj 6. First Global Chalenge Olimpijadi u robotici održanoj u Ženevi prošle nedelje reprezentacija Srbije osvojila je nagradu za najefikasnijeg robota. 

Mašina po imenu "Dušan Silni" srednjoškolaca iz Gimazije "Kreativno pero", Matematičke gimnazije, XII Beogradske gimnazije i Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", takođe je u takmičenju upravljanja robotima zauzela 38. mesto. 

Vuk Vujović, tehnički mentor reprezentacije i profesor gimnazije "Kreativno pero" za Euronews Srbija objašnjava da đaci iz Srbije na ovoj olimpijadi učestvuju svake godine, a da su ovog puta takmičenja u upravljanju robotima bila inspirisana ekologijom.

"Imamo dve alijanse - crvenu i plavu i svaku alijansu čine po tri robota, odnosno tri ekipe. Oni zajedno pokušavaju da skupe što više loptica, koje predstavljaju ugljendioksid i ubace ih u jedan levak na sredini igrališta. Naš robot je skupljao loptice, donosio ih je do jednog ugla, a odatle je jedan naš član tima, koji je inače košarkaš, ubacivao loptice tamo gde treba", objašnjava Vujović. 

Euronews/Printscreen

 

Ideja ovogodišnjeg takmičenja nazvanog "Carbon Capture" ili "Hvatanje ugljenika" bila je da ukaže na značaj zajedničkog bavljenja problemom klimatskih promena, ali i podsticanja učenika da uče prirodne nauke kroz robotiku, stoji na sajtu Olimpijade. 

"Želeli smo da naš robot bude veliki osvajač"

Na Olimpijadi su učestvovali Una Žarković, Marko Jovanović, Sofija Kurčubić i Miloš Vujević iz Gimnazije "Kreativno pero", zatim Aleksandar Krizmanić iz Dvanaeste gimnazije, Dušan Mladenović iz Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" i učenici Matematičke gimnazije Stefan Mladenović i Relja Kukić.

Euronews/Printscreen

 

Una Žarković, učenica 4. razreda, kaže da su želeli da njihov robot bude veliki osvajač, poput vladara po kom je dobio ime. 

"Od 180 zemalja, na kraju smo bili 38. što je odličan uspeh, zato što nije sve do našeg robota, već do alijansi u kojima smo. Dakle, sve se radi timski. Mnogo zavisi od toga s kojim ste timovima u tom trenutku i da li su oni spremni da sarađuju sa vama. Naravno, imali smo sreće sa tim i ostvarili smo značajan rezultat", istakla je Una.

Marko Marić, učenik gimnazije "Kreativno pero", kaže da mu se na takmičenju najviše dopao takmičarski duh, upoznavanje različitih nacija, kontakt s njima, upoznavanje novih ljudi i videti kako oni imaju neku ideju za pravljenje njihovog robota. 

"Cilj nam je da svog robota predstavimo na Sajmu nauke, edukujemo druge učenike i ako su zainteresovani, da ih usmerimo da sebave robotikom", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin