Nauka

Planeta koja se menja: Naučnici tvrde da je unutrašnje jezgro Zemlje promenilo smer rotacije

Komentari

Autor: Euronews

24/01/2023

-

20:41

Planeta koja se menja: Naučnici tvrde da je unutrašnje jezgro Zemlje promenilo smer rotacije
Planeta Zemlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema novoj studiji, Zemljino jezgro je možda prestalo da se okreće ili je čak promenilo rotaciju i sada ide unazad, piše Euronews.

Kako se navodi, jezgro naše planete se sastoji od spoljašnjeg sloja tečnog metala, a unutrašjje od čvrstog metala koje je oko 70 odsto veličine Meseca. Generalno se veruje da se jezgro rotira u smeru suprutnom od kazaljke na satu kada se posmatra sa Severnog pola.

Međutim, studija koja analizira podatke o seizmičkim talasima tokom proteklih 60 godina koju su uradili istraživači sa Pekinškog univerziteta u Kini zaključila je da je rotacija jezgra prestala oko 2009. godine, a zatim je ponovo pokrenuta, ali u suprotnom smeru.

Sjaodong Song i Ji Jang, koji su autori studije koja ovo tvrdi, navode da kompletan ciklus rotacije (u jednom, pa u drugom smeru) ovog zamaha traje oko 70 godina.

"Mislim da jezgro, u odnosu na površinu Zemlje, rotira u jednom smeru, a zatim u drugom kao zamah", rekli su za AFP.

Prema njima, poslednja promena rotacije pre 2009. godine dogodila se početkom 1970. godine, a sledeća se očekuje, smatraju, sredinom 2040-tih.

Kontroverzni nalazi

Još postoji mnogo debata o prirodi Zemljinog jezgra, jer nije lako doći do informacija o njemu. Ivica spolašnjeg jezgra susreće se sa Zemljinim omotačem na dubini od 2.890 kilometara, a veruje se da je ovo spoljašnje jezgro napravljeno od tečnog gvožđa i nikla.

Unutrašnje jezgro počinje oko 5.000 kilometara ispod površine planete, i smatra se da je napravljeno od čvrstog gvožđa i nikla, zbog ekstremnog pritiska koji primorava atome metala da se zbiju. 

Nalazi se unutar tečnog spoljašnjeg jezgra i veruje se da se rotirao u istom pravcu kao i ostatak Zemlje, na osnovu analize seizmičkih talasa izazvanih zemljotresima.

Ksiaodong Song i Li Iang su proučavali ove seizmičke talase, otkrivši povezeno "postepeno vraćanje unutrašnjeg jezgra unutar kao deo oscilacije od otprilike sedam decenija".

Džon Videjl, seizmolog sa Univerziteta Južne Kalifornije, koji nije bio uključen u ovo istraživanje, naveo je da je u pitanju zahtevan rad.

"Reč je o veoma opreznoj studiji koju su sproveli odlični naučnici koji su proveravali mnogo podataka", rekao je on.

Međutim, geofizičar Hrvoje Trkalić sa Austrijskog nacionalnog univerziteta veruje da je ciklus unutrašnjeg jezgra oko 20 do 30 godina, a ne 70, kako tvrde neke njegove kolege.

Komentari (0)

Magazin