Nauka

Koliko je sati na Mesecu: Međunarodne svemirske organizacije kreiraće zajedničke lunarne vremenske zone

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2023

-

14:53

Koliko je sati na Mesecu: Međunarodne svemirske organizacije kreiraće zajedničke lunarne vremenske zone
Koliko je sati na Mesecu: Međunarodne svemirske organizacije kreiraće zajedničke lunarne vremenske zone - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Inženjer Evropske svemirske agencije (ESA) Pjetro Đordano izjavio je da su se međunarodne svemirske organizacije složile da je važno usvojiti i precizno definisati zajedničko lunarno vreme, odnosno mesečeve evropske zone, preneo je danas britanski Skaj.

Svemirske organizacije započele su diskusije o merenju lunarnog vremena u ESA-inom ESTEC tehnološkom centru u Holandiji u novembru 2022, a ESA je saopštila da je u narednoj deceniji planirano na desetine lunarnih misija, uključujući one za izgradnju baza i drugih staništa na Mesecu.

Skaj navodi da je do sada, svaka nova misija na Mesec funkcionisala u sopstvenoj vremenskoj skali, sa antenama u svemiru koje su korišćene da bi se hronometri na svemirskom brodu sinhronizovali sa vremenom na Zemlji.

Trenutno je poznato da će NASA-ina Gejtvej svemirska stanica služiti kao višenamenska ispostava koja će kružiti oko Meseca kada počne sa radom posle novembra 2024, koja će biti otvorena za boravak astronauta, kao i da će ESA spustiti svoj brod Argonaut lender na Mesec.

Te misije neće delovati samo na Mesecu ili oko njega u isto vreme, već će potencijalno međusobno komunicirati i obavljati zajednička posmatranja.

Međunarodni tim koji radi na uspostavljanju lunarne vremenske zone suočiće se sa "značajnim tehničkim problemima", saopštila je ESA, pošto je jedan od izazova to što satovi na Mesecu rade brže od  ekvivalenata na Zemlji, jer satovi otkucavaju sporije u jačim gravitacionim poljima, tako da dobijaju oko 56 mikrosekundi ili milionitih delova sekunde viška na dnevnom nivou.

Tačna brzina satova zavisi od položaja na Mesecu, jer otkucavaju drugačijom brzinom na površini Meseca nego kada su u orbiti.

Član tima za upravljanje mesečinom iz Direkcije za istraživanje ljudi i robota u ESA, rekao je da budući dogovoreni vremenski sistem mora da bude praktičan za astronaute.

''Ovo će biti pravi izazov na mesečevoj površini gde u ekvatorijalnom regionu svaki dan traje 29,5 dana, uključujući ledene dvonedeljne lunarne noći, dok je cela Zemlja samo mali plavi krug na tamnom nebu. Ali, pošto smo uspostavili sistem radnog vremena za Mesec, možemo nastaviti da radimo isto i za druge planetarne destinacije'', rekao je.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin