Život

NASA zahvaljujući roveru Kjurioziti dolazi do novih otkrića: Marsom je nekada tekla voda

Komentari

Autor: NASA

09/02/2023

-

23:13

NASA zahvaljujući roveru Kjurioziti dolazi do novih otkrića: Marsom je nekada tekla voda
NASA zahvaljujući roveru Kjurioziti dolazi do novih otkrića: Marsom je nekada tekla voda - Copyright NASA/JPL-Caltech/MSSS

veličina teksta

Aa Aa

Kada je NASA rover Kjuroiziti prošle jeseni stigao do „jedinice koja sadrži sulfate“, naučnici su mislili da su videli poslednji dokaz da su jezera nekada pokrivala ovaj region Marsa. To je zato što su se slojevi stena ovde formirali u sušnijim okruženjima od regiona koji su istraženi u ranijim misijama.

Smatra se da su sulfate u tom području u stvari slani minerali koji su zaostali kada je presušilo curenje vode.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

Stoga je tim Kjuriositija bio iznenađen kada je otkrio najjasniji dokaz misije o drevnim talasima vode koji su se formirali unutar jezera. Pre više milijardi godina, talasi na površini plitkog jezera uzburkali su sediment na dnu jezera, stvarajući tokom vremena nabrane teksture ostavljene u steni, piše na sajtu NASA

 „Ovo je najbolji dokaz vode i talasa koje smo videli tokom čitave misije. Popeli smo se visoko iznad jezerskih naslaga i nikada nismo videli ovakve dokaze , a sada smo ih našli na mestu za koje smo očekivali da će biti suvo“, rekao je Ešvin Vasavada, naučnik iz projekta NASA laboratorije za mlazni pogon u južnoj Kaliforniji.

Planina Šarp se sastoji od slojeva, od kojih je najstariji na dnu planine, a najmlađi na vrhu. Kako se rover uspinje, on napreduje duž marsovske vremenske linije, omogućavajući naučnicima da proučavaju kako je Mars evoluirao od planete koja je više nalikovala Zemlji u svojoj drevnoj prošlosti, sa toplijom klimom i obilnom vodom, do ledene pustinje kakva je danas.

NASA: Nekada su Marsom tekle reke

Pošto se popeo skoro kilometar iznad podnožja planine, rovei je pronašao ove nabrane teksture stena sačuvane u onome što je nazvano „Marker Band“ , tankom sloju tamnog kamena koji se izdvaja od ostatka planine Šarp.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

Ovaj sloj stene je toliko tvrd da Kjuriositi nije uspeo da izbuši uzorak iz njega uprkos nekoliko pokušaja. Ovo nije prvi put da sa Marsa nie donet uzorak. Niže niz planinu, na „Vera Rubin Ridge“, Kjurioziti je morao da pokuša tri puta da uzme uzorak pre nego što je našao mesto dovoljno mekano za bušenje. 

Naučnici će u narednoj sedmici tražiti mekši kamen. Ali čak i ako nikada ne dobiju uzorak sa ove neobične naslage stena, postoje i druge lokacije koje žele da istraže. 

Daleko ispred Marker Banda, naučnici mogu da vide još jedan trag o istoriji Marsove drevne vode u dolini po imenu Gediz Vallis.

Vetar je isklesao dolinu, ali se smatra da je kanal koji prolazi kroz nju i počinje više na planini Šarp nastao proticanjem male reke. Naučnici veruju da su se ovde pojavila i vlažna klizišta, koja su na dno doline odnela kamene gromade i krhotine veličine automobila.

Pošto se nastala gomila otpada nalazi na vrhu svih ostalih slojeva u dolini, očigledno je jedna od najmlađih kamenih naslaga na planini Šarp. Rover je dvaput prošle godine video ove krhotine na grebenu Gediz Vallis, ali je mogao da ih posmatra samo iz daljine. Tim rovera se nada da će imati još jednu priliku da ga vidi u toku ove godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin