Nauka

Toplotni talas u Kanadi ubio više od milijardu morskih stvorenja

Komentari

Autor: CBC

11/07/2021

-

22:25

Toplotni talas u Kanadi ubio više od milijardu morskih stvorenja
Dagnje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Razorni toplotni talas, koji je prošle nedelje poharao Britansku Kolumbiju, kriv je za masovno odumiranje dagnji, školjki i drugih morskih životinja koje žive na plažama zapadne Kanade.

Marinski biolog Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji procenjuje da je tokom prošlonedeljnih rekordnih vrućina u ovoj oblasti uginulo više od milijardu morskih životinja koje žive duž obale mora Seliš.

Dagnje se "kače" za stene i druge površine i navikle su da budu izložene vazduhu i sunčevoj svetlosti tokom oseke, rekao je Harli, ali uglavnom, ne mogu dugo da prežive temperature iznad 38 stepeni Celzijusa.

Temperatura u centru Vankuvera bila je iznad 38 stepeni Celzijusa 28. juna, a infracrvene kamere Harlijevog tima zabeležile su temperature iznad 50 stepeni Celzijusa na stenovitim staništima dagnji i školjki.

"Dagnja na obali je kao dete ostavljeno u automobilu tokom vrelog dana", rekao je Harli.

Kako je dodao ovaj biolog za kanadsku TV CBC, one su zaglavljene na obali do povratka plime i ne mogu ništa da urade.

"Na milosti su i nemilosti okruženja. A tokom subote, nedelje, ponedeljka i tokom toplotnog talasa, postalo je toliko vruće, da im nije bilo spasa", objasnio je.

profimedia

 

Neprijatan miris duž obala između Zapadnog Vankuvera i Sanšajna, bio je trag koji su istraživači pratili i otkrili masovni pomor morskih školjki, zvezda i veslonožaca.

Harvi je izračunao broj mrtvih životinja pronađenih u manjim oblastima i pomnožio ih sa brojem staništa u Sališ moru.

"Na prostor vašeg električnog šporeta može da stane oko 2.000 dagnji. Zamislite koliko takvih površina može da stane u Sališ more. Dakle, ako izgubite nekoliko stotina ili hiljada dagnji uz svaku veću obalu, vrlo brzo dolazimo do ogromnog broja", kaže ovaj biolog.

Izumiranje morskih bića privremeno će uticati i na kvalitet vode, budući da su dagnje i ostrige prečišćavaju more. 

Iako bi populacija dagnji trebalo da se oporavi za godinu ili dve, Harli upozorava da bi i u budućnosti moglo da dođe do ovako razornih toplotnih talasa.

"Ako nam se ovo ne dopada, onda moramo vrednije da radimo na tome da smanjimo emisiju ugljen dioksida i preduzmemo ostale potrebne mere da umanjimo efekte klimatskih promena", kaže on.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin