Nauka

Od radionica o svemiru do čokoladne nauke: Festival nauke za uzraste od tri do sto tri

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/05/2023

-

15:17

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle dvogodišnje pauze, šesnaesti Festival nauke biće održan od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu pod sloganom "Novo doba".

Zorana Minčić, predstavnica Festivala nauke za odnose s javnošću za Euronews Srbija kaže da festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije - na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća.

"Novo doba nam je, na žalost, svima stiglo ubrzano zahvaljujući pandemiji i nakon 2019. kada smo imali 30.000 posetilaca, ove godine je bio izazov da vidimo šta se promenilo, da li smo se ulenjili. Međutim, ove godine smo dobili više prijava nego ikada", rekla je Minčić.

U Ekspertinejdžeri zoni, ove godine učestvuje 108 tinejdžera iz više gradova u Srbiji, u 11 različitih programa. Ovi mladi naučnici i svojevrsni ambasadori nauke predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije.

Mattias Kitsing

 

"Pozivamo prosvetne radnike da povedu svoje razrede, uz obećanje da će zapamtiti i naučiti više nego u školi. Pozivamo roditelje da povedu decu na najpametnije mesto u gradu, jer se nikad ne zna gde čuči neki skriveni talenat i kreativnost i pozivamo najmlađe i tinejdžere kojima je festival prvenstveno namenjen na najbolju naučnu zabavu u gradu", poručila je Minčić. 

Naša sagovornica je ocenila da je Festival primeren za sve uzraste - od tri do sto tri.

"Mi imamo i malu zonu koja je posvećena deci od pet do jedanaest godina, koja je vrlo pažljivo osmišljena tako da na način prihvatljiv njima probudi kreativnost i radoznalost - od radionica o svemiru do čokoladne nauke", kaže predstavnica Festivala.

Tu su i Ekspertinejdžeri koji su festival u festivalu koji dolaze iz jedanaest gradova gradova i oni zajedno sa svojim nastavnicima predstavljaju rezultate školskih i vanškolskih aktivnosti na teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije.

"Pokazalo se kao dobar koncept da vršnjaci uče vršnjake.  Oni prave neke neverovatne stvari. Na primer, videćemo kako da sami napravimo prečišćivač vazduha, dali pedalanjem bicikla možemo da napunimo svoj mobilni telefon", navodi Minčić.

Prema njenim rečima, sve je veća potreba za promocijom i objašnjenjem fundamentalnih nauka i gotovo da nema naučne discipline koja nije zastupljena na Festivalu nauke. 

"Zbog toga mi je negde kao delu ovog tima, žao što naučnici nisu više deo javnog života, što politička elita ne konsultuje naučnike, jer oni jesu najpametniji, najobrazovaniji ljudi. Mnoge stvari nam se ne bi dešavale i društvo bi nam bilo mnogo bolje da se nauka više pita", rekla je naša sagovornica.

Komentari (0)

Magazin