Nauka

Put u središte Zemlje: Kina počinje da buši jednu od najdubljih rupa na svetu u potrazi za otkrićima

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2023

-

21:09

Put u središte Zemlje: Kina počinje da buši jednu od najdubljih rupa na svetu u potrazi za otkrićima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je počela danas da buši jednu od najdubljih rupa na svetu u potrazi za otkrićima duboko u Zemlji, jer će, kako se najavljuje, usko okno od oko 11.000 metara stići duboko u Zemljinu koru.

Na ovaj način Kina želi da istraži nove granice, a kopanjem svoje najdublje bušotine nastoji da prouči područja planete duboko ispod površine, prenosi Gardijan.

Bušenje je počelo danas u pustinji u basenu Tarim u severozapadnom kineskom regionu Sinđang, javila je kineska državna novinska agencija Sinhua.

Sa planiranom dubinom od 11.100 metara, usko okno prodreće u više od 10 kontinentalnih slojeva i stići do sistema krede u Zemljinoj kori, niza slojevitih stena starih 145 miliona godina.

Očekuje se da će projekat biti završen za 457 dana, a duboka istraživačka bušotina omogućiće naučnicima da proučavaju unutrašnju strukturu i evoluciju Zemlje i obezbede podatke za geonaučna istraživanja.

Tehnički stručnjak uključen u operaciju Vang Čunšen, opisao je to kao hrabar pokušaj istraživanja nepoznate teritorije Zemlje i proširenja granica ljudskog razumevanja.

Međutim, to neće biti lak projekat, a oprema, koja teži više od 2.000 tona, projektovana je da izdrži podzemne temperature do 200 stepeni Celzijusa i atmosferski pritisak koji je 1.300 puta veći.

Pored ekstremnih uslova duboko ispod površine, ovom izazovu dodatno će doprineti teško okruženje Tarimskog basena, koji je dom najtoplije i najsušnije pustinje u Kini.

Projekat je deo namere zemlje da istraži nove granice u svemiru i ispod površine Zemlje. Kineski predsednik je 2021. godine pozvao vodeće naučnike u zemlji da uklone barijere u različitim oblastima, uključujući i istraživanje Zemljinih dubina. Si Đinping je takođe naglasio potrebu za povećanjem domaćeg snabdevanja energijom, navodeći kineske energetske gigante da traže prirodne resurse.

Komentari (0)

Magazin