Poznati

Umro Bratislav Petković, bivši ministar kulture, reditelj i kolekcionar oldtajmera

Komentari

Autor: Tanjug/S. Š.

10/05/2021

-

10:50

Umro Bratislav Petković, bivši ministar kulture, reditelj i kolekcionar oldtajmera
Umro Bratislav Petković, bivši ministar kulture, reditelj i kolekcionar oldtajmera - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišni režiser, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja u vladi Republike Srbije, Bratislav Braca Petković, preminuo je kasno sinoć u Beogradu.

Rođen je 1948. godine u Beogradu, a diplomirao je 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije.

Autor je više poznatih dramskih ostvarenja, koja su igrana na beogradskim pozorišnim scenama, a od kojih su pojedina ekranizovana.

U Beogradskom dramskom pozorištu je 1978. postavio predstavu "Sporting life", za koju je tekst pisao zajedno sa kolegom Vojislavom Kajganićem, a potom su na ovoj sceni igrani i njegovi "Razbojnici" i "Kaskader". Autor je i monodrama "Prodajem razbivenu kuću" i "Ispovest klovna Dragoljuba", njegov dramski tekst "Albatros" pretočen je u film, a osnivač je i kamerne scene "Moderna garaža".

Javnosti je poznat i kao kolekcionar oldtajmera. Osnivač je i direktor muzeja automobila u Beogradu od 1994. godine, u okviru kojeg se nalazi i pomenuta kamerna scena. 

Predsednik je zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Kolekcionar je starina i bibliofil. Naslednik je i najstarije poslastičarnice u Beogradu.

E-Stock/Miloš Rafailović

Petković je bio i osničav Muzeja automobila u Beogradu

Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. i Zlatnog beočuga za doprinos kulturi za 2001. godinu.

Od juna 2012. bio je savetnik je za kulturu predsednika Srbije, a mesec dana kasnije izabran je u Vladu Srbije na mesto ministra kulture i informisanja. Nakon rekonstrukcije Vlade u julu 2013. godine, smenjen je sa ministarske pozicije.

"Sa velikom tugom primila sam vest o smrti Bratislava Brace Petkovića. U ovom tužnom trenutku, u ime Ministarstva kulture i informisanja i svoje lično ime izražavam iskreno saučešće. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu i sve koji su imali privilegiju da ga upoznaju. Dugogodišnjim radom, svojim iskustvom i karakterom ostavio je značajan trag, po kome ćemo ga svi pamtiti“, navodi se u telegramu saučešća Maje Gojković, potpredsednica Vlade i ministarke kulture i informisanja.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Komentari (0)

Magazin