Poznati

Mena Suvari o traumama, narkoticima i životnim borbama: Nisam znala kako da kažem da sam silovana, posao mi je spasao život

Komentari

Autor: Yahoo Entertainment

30/07/2021

-

07:12

Mena Suvari o traumama, narkoticima i životnim borbama: Nisam znala kako da kažem da sam silovana, posao mi je spasao život
Mena Suvari - Copyright AP/Jordan Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Mena Suvari postala je svetski poznata nakon uloge Heder u filmu "Američka pita". U filmu je igrala dobru, poslušnu devojku, dok se iza kulisa borila da svoj život drži u normali.

U svojim memoarima koje je nazvala "The Great Peace" Suvari priča o traumatičnim iskustvima, zbog kojih je u ranoj mladosti počela da eksperimentiše sa narkoticima i već u prvim stranama knjige otkriva da je prvo oproštajno pismo napisala u 16. godini, kada je planirala da se ubije.

"Bilo je čudno, jer kada se osvrnem, znam da mi je život posle toga bivao samo gori. Samo mogu da budem zahvalna što se završilo na poruci koja je stajala na kraju mog dnevnika", ispričala je Suvari za Jahu intertejnment. 

Kroz ogoljene i iskrene priče, Suvari otkriva kakav joj je bio život dok je sa roditeljima i trojicom starije braće odrastala na Roud Ajlendu. Iako je njeno detinjstvo bilo lepo, sve je promenio susret sa prijateljem njenog srednjeg brata, koji ju je silovao kada je imala samo 12 godina.

"Delim ovo, jer je za mene važno da podelim to. Tako ja to vidim", kaže Suvari koja kaže da je za nju od tog dana sve krenulo nizbrdo.

U petnaestoj godini preselila se u Los Anđeles gde je započela glumačku i manekensku karijeru i piše kako su ljudi komentarisali da izgleda starije, zbog čega je privlačila pažnju i starijih muškaraca.

"Srela sam čoveka koji je bio 11 godina stariji od mene. Ja sam imala 15, a on 26 godina. Nekako sam se našla u njegovom stanu i on me je ljubio i to je bilo ok. Nisam rekla nikome. Niko nije ni pitao, a ja nisam mislila da je to važno. Samo sam mislila da je to deo mog posla", kaže Suvari.

Ubrzo je uplovila u vezu sa čovekom po imenu Tajler, koji ju je podsticao na rizično ponašanje i podrivao joj samopouzdanje. Glumica kaže da je počela sa alkoholom i marihuanom, a onda uzimala i metamfetamin, koji je konzumirala na školskim odmorima u toaletu, kako bi se nosila sa Tejlorovim kontrolišućim ponašanjem i zavisnošću od seksa.

Imala je samo 18 godina kada je dobila ulogu Heder u "Američkoj piti", što joj je omogućilo da pobegne od Tajlera i njegovog zlostavljanja.

"Posao mi je spasao život na mnogo načina, jer mi je pružio opuštanje. Dao mi je ventil. Svi su bili divni. Bilo je zaista neverovatno. Uvek kažem da mi je rad na 'Američkoj piti' dao pravo srednjoškolsko iskustvo", kaže Suvari.

Njena sledeća velika uloga bila je Anđela u "Američkoj lepoti", koja joj je omogućila da zaroni dublje u život tinejdžerke koja svoj seksepil koristi kako bi privukla pažnju. Suvari kaže da je odmah shvatila svoj zadatak.

"Ja sam takav život živila više nego jednom. Naučila sam da igram na tu kartu: 'Želite da budem seksi? Želite da flertujem sa starijim muškarcem? Ja znam tu dinamiku'", kaže glumica.

Dok se spremala za scenu sa Kevinom Spejsijem u tom filmu, seća se da je on predlagao da se spremaju sami. U maloj sobi, ležali su na krevetu, a Spejsi ju je držao u rukama. Iako se ništa seksualno nije desilo, u knjizi piše da je taj trenutak bio "čudan i sablasan".

"Kad pričam o tom trenutku, želim da pokažem da je to bio samo još jedan slučaj u kom sam završila u sobi kao mlada žena sa starijim muškarcem i da sam bila potpuno komotna s tim. To mi je bilo sasvim u redu. I moje veliko pitanje je: 'Zašto sam se tako uobičajeno i opušteno nalazila u sobama sa starijim muškarcima u tako mnogo prilika?' Ne obavezno zato što sam se osećala osnaženo", kaže Suvari.

Prinstscreen YouTube/ VARIOUS

Iz filma "Američka lepota"

Kaže da joj je #MeToo pokret iz 2017. pomogao da preradi sopstvena iskustva i da ih razume u novom svetlu.

"Naravno, uticalo je na mene tako što sam osetila da imam pravo da pričam o čemu želim da pričam, jer sam do tada samo nalazila izgovore za ono što mi se dešavalo. Mislila sam da sam usamljena i da nemam drugih opcija. Mislila sam da nikog nije briga i da niko i ne sluša, pa zašto bih onda o tome pričala? Nisam znala kako da kažem da sam silovana. Nisam znala da to mogu da kažem na taj način, jer nisam završila u bolnici. Zato sam s tim živela tako dugo", pita se glumica.

U knjizi "The Great Peace" Suvari piše i o svoja dva prethodna braka, o susretu sa prvim mužem Majkom Houpom i koracima koji su joj pomogli da se oporavi i povrati svoju moć. U knjizi se ne pominje novi muškarac u njenom životu, koji je u njega ušao tek nakon što je napisala knjigu - njen mali sin Kristofer.

AP/Jordan Strauss

 

"Otkrila sam da sam trudna kada sam završila pisanje, što je tako čudno. Bio je to proces prilagođavanja za mene, jer sam počela da verujem da nikada neću imati te stvari u svom životu. Sada ih imam i to je potpuno neverovatno", kaže Suvari.

Danas, kada pomisli na poruku koju je napisala u 16. godini, kaže da je ponosna na činjenicu da je nastavila da se bori. Iako je ponovno proživljavanje nekih perioda života bilo bolno za nju, drago joj je što je podelila svoju priču, u nadi da će ohrabriti one koji osećaju kao da ih niko ne sluša.

"Ono što je važno je da komuniciramo jedni s drugima i inspirišemo jedni druge da rastemo i učimo. A ništa od toga se neće desiti, ako nastavimo da ćutimo", rekla je Suvari.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin