Poznati

Salma Hajek: Odbijali su me na audicijama jer sam Meksikanka, a onda priznavali da sam bila bolja od izabranih glumica

Komentari

Autor: Variety/Euronews

20/05/2021

-

16:56

Salma Hajek: Odbijali su me na audicijama jer sam Meksikanka, a onda priznavali da sam bila bolja od izabranih glumica
Salma Hajek: Odbijali su me na audicijama jer sam Meksikanka, a onda priznavali da sam bila bolja od izabranih glumica - Copyright EPA/NINA PROMMER

veličina teksta

Aa Aa

Salmu Hajek, glumicu, producentkinju i rediteljku, imali smo priliku da vidimo na ovogodišnjem Festu u filmu "Putevi kojima nisam pošao", gde uz nju igraju Havijer Bardem, Rejf Fajns i naša Branka Katić. Ove godine radi punom parom, budući da bi u bioskopima uskoro trebalo da se pojavi njen novi film "Hitman’s Wife’s Bodyguard", a nedavno je najavljeno da će igrati važnu ulogu u novom Marvelovom filmu "The Eternals".

Pogledavši njen angažman u ovom periodu, teško je i pretpostaviti da je dobar deo prošle godine provela oporavljajući se od, po nju gotovo fatalnog, Kovida-19, o čemu javnost ništa nije znala sve do njenog velikog intervjua za magazin Varajeti.

"Doktor me je preklinjao da idem u bolnicu, jer sam bila u lošem stanju. Rekla sam mu: 'Neka, hvala, radije ću umreti kući'", ispričala je glumica. 

Oko sedam nedelja provela je izolovana u jednoj sobi u svojoj kući i u jednom trenutku bila je priključena na kiseonik. Još nije povratila energiju koju je nakada imala, ali stiže svuda.

Njena produkcijska kompanija "Ventanarosa" prošlog juna je potpisala ugovor sa HBO Max za emitovanje televizijske serije "A Boob's Life", zatim sa HBO za serijsku adaptaciju bestselera "Valentine" i Foks Latinska Amerika za mini seriju od sedam epizoda o sudbini posmrtnih ostataka Evite Peron.

Takođe, Hajekova se nada da će naredne godine režirati film na osnovu scenarija koji je napisala pre 17 godina, ali još ne otkriva detalje o tome.

U muškim cipelama

Kada je najavljeno da će u novom Marvelovom filmu "The Eternals" igrati Ajaka, lika koji je u originalnom stripu muškarac, na Instagramu je objavila:

"On je bio otac svih besmrtnika, ali devojke, ovo je NAŠE vreme".

A Salma se ubraja među ličnosti zbog kojih ne samo devojke, nego i mnoge ugrožene grupacije, mogu da kažu da je ovo "njihovo" vreme. Zvezda filma "Frida Kalo" je za Njujork Tajms 2017. napisala jedan od najvažnijih eseja za "Me too" pokret u Americi i opisala svoje iskustvo sa seksualnim zlostavljanjem. Njen zlostavljač bio je holivudski moćnik Harvi Vajnstin.

"Odlučila sam da neću biti žrtva, iako jesam bila žrtva. Morala sam da uverim sebe da sam borac i pobednik. Kada se sve ovo dogodilo sa Harvijevom pričom, nisam znala šta se dogodilo tako velikom broju žena. Pala sam u depresiju koja je trajala mesecima. Zaista je bilo potrebno da se pojavi armija žena, da bih sebe videla kao stvarnog borca i pobednika", rekla je ona.

EPA/Ronald Wittek

 

U svemu tome imala je ogromnu podršku muža, biznismena Fransoa Anri Pinoa, koji je prema njenim rečima i sam borac za ženska prava.

"Moj muž je veliki feminista i mnogo proučava tu tematiku. Sećam se da mi je davno rekao da je ženama teže da traže unapređenje ili povišicu. One taj zahtev stvarno moraju da opravdaju. Muškarci traže ranije. To je stvar samopoštovanja i sistematskog i konstantnog seksizma", rekla je ona.

I sama je na svojoj koži iskusila seksizam, ali i rasizam u filmskoj industriji. Zato se iznenadila, kada je dobila poziv da tumači lika u Marvelovom superherojskom filmu, koji je originalno namenjen muškarcu.

"Teško je biti akcioni heroj, ako ste iz Meksika, a pritom i žena. Ali biti akcioni heroj, iz Meksika, žena i to u mojim godinama... mislila sam da se šale sa mnom", kaže glumica. 

"Sad mi je odlično, ali sam mnogo patila. Biram da ne govorim o tome jer volim da ostanem pozitivna. Kad me ljudi vide, ne samo devojke, manjine ili čak niski ljudi, bilo ko, želim da pomisle da čak i kad ne izgleda tako, sve je moguće. Ne želim da misle da za to moraju da se pate, nego da pomisle: 'Zašto da ne?'"

Niko nije hteo Meksikanku 

U razgovoru za Varajeti, glumica koja ostvarila zavidnu karijeru i bila nominovana čak i za nagradu Oskar, ipak je otkrila kako je na audiciji za dve velike komedije odbijena zbog svog porekla. 

"Kasnije bi mi reditelji kazali da sam bila najbolja na audiciji, te da sam bila bolja od glumica koje su angažovali, kao i da su zbog toga žalili. Ali u to vreme su znali da studio ne bi angažovao Meksikanku za glavnu ulogu", tvrdi Hajekova. 

"Ako ste žena i u filmu, koji je vrlo uspešan i svi govore kako ste upravo vi njihov omiljeni lik, svejedno će sav uspeh na bioskopskim blagajnama pripisati muškarcu. Ne računaju na publiku koju vi privučete. U mom slučaju, ja sam već bila velika zvezda u svojoj zemlji. Dovodila sam latino tržište u bioskope. Znala sam da su neki od studija toga svesni. Ali nisu želeli prihvatiti vrednost latino tržišta u to vreme", dodala je glumica. 

Komentari (0)

Magazin