Poznati

Deset velikih dobrotvora među poznatima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

13/10/2021

-

07:22

Deset velikih dobrotvora među poznatima
Deset velikih dobrotvora među poznatima - Copyright AP/Jordan Strauss, Charles Sykes, Richard Shotwell

veličina teksta

Aa Aa

Uz prepoznatljivost i popularnost koju nosi javni posao, često ide i mnogo novca, a mnoge zvezde industrije zabave ne troše baš sve što zarade samo na sebe i bližnje.

Neke poznate ličnosti iz sveta filma, muzike i sporta daju veliki deo svojih prihoda u humanitarne svrhe i podržavaju ciljeve mnogo veće od njih samih.

Predstavljamo vam samo neke od njih:

Barbra Strajsend

Bogatstvo legendarne pevačice i glumice Barbre Strajsend procenjuje se na 400 miliona dolara, a veliki deo svog imetka daje u humanitarne svrhe.

AP/Chris Pizzello

 

Samo u 2007. godini Strajsend je donirala 11 miliona dolara preko svoje fondacije organizacijama za zaštitu životne sredine, kao i onima koje se bave ženskim i građanskim pravima i istraživanjem lekova protiv side.

Takođe je lično poklonila 10 miliona dolara kardiovaskularnim programima "Sedar-Sinaj" bolnice, koji sada nose naziv Ženski kardiovaskularni centar "Barbra Strajsend".

Opra Vinfri

Voditeljka Opra Vinfri jedna je od najdarežljivijih zvezda. Procenjuje se da je samo 2005. donirala preko 50 miliona dolara za zdravstvenu negu i obrazovanje žena i dece iz zemalja trećeg sveta.

AP/Jordan Strauss

 

People magazin izveštava da je tokom 2009. njena Opra Vinfri fondacija podelila preko 40 miliona u iste svrhe najugroženijima širom sveta.

Anđelina Džoli i Bred Pit

Iako više nisu u braku, Anđelina Džoli i Bred Pit zajedno su dali milione u humanitarne svrhe.

AP/Evan Agostini

 

Njihova fondacija donirala je preko osam miliona dolara "Make it Right" projektu za izgradnju novih kuća u Nju Orleansu, nakon što je isti razrušio uragan Katrina, a isto toliko za pomoć izbeglim i raseljenim licima u ratom pogođenim oblastima sveta. 

Fondacija bivših supružnika podržala je osnivanje centra za decu obolelu od side i tuberkuloze u Etiopiji, odakle su usvojili ćerku Zaharu, a Anđelina je takođe svojim ličnim angažmanom podigla svest javnosti na Zapadu o ugroženim pravima žena u konfliktnim zonama. Inače, poznata glumica i rediteljka, radi na misijama Ujedinjenih nacija širom sveta još od 2001. godine.

Elton Džon

Pevač, tekstopisac i kompozitor jedan je od najbogatijih ljudi u Britaniji, ali i najdarežljivijih. On još od osamdesetih izdvaja značajna sredstva za istraživanje HIV i side, a procenjuje se da je u te svrhe 2015. dao 38 miliona dolara i još toliko godinu dana kasnije.

AP/Chris Pizzello

 

Takođe, 2019. godine donirao je milion dolara Australiji, nakon što su tu zemlju pogodili razorni šumski požari.

Dž. K. Rouling

Slavna spisateljica donirala je do sada preko 160 miliona dolara u humanitarne svrhe, a najviše za zaštitu dece i njihovih prava.

AP/Charles Sykes

 

Samo 2017. poklonila je blizu 17 miliona dolara raznim dobrotvornim organizacijama. 

Pol Mekartni

Pol Mekartni nikada ne otkriva iznos doniranih sredstava, ali je poznato da redovno finansira oko 35 humanitarnih organizacija.

AP/Scott Audette

 

Takođe navodno donira kompletnu zaradu koju ostvaruje na privatnim koncertima, što bi bilo preko milion dolara po nastupu.  

Leonardo Dikaprio

Oskarovac navodno podržava više od 200 humanitarnih projekata u pedeset zemalja, a najviše je usredsređen na zaštitu životne sredine.

Foter/World Economic Forum on Foter.com

 

Preko svoje fondacije je samo 2016. donirao preko 15 miliona dolara. Nedavno je izdvojio tri miliona dolara za Australiju nakon požara koji su uništili velike površine šume u toj zemlji.

Džordž Lukas

Legendarni reditelj poklonio je ukupno preko 175 miliona dolara Školi filmske umetnosti Univerziteta u Južnoj Kalifornij 2005. godine. Pored toga, škola koju je nekada pohađao dobila je još 10 miliona dolara od Lukasa 2017. godine.

AP/Jordan Strauss

 

Tvorac "Ratova zvezda" takođe redovno podržava fondacije za borbu protiv raka i pomoć bolesnoj deci.

Dejvid i Viktorija Bekam

Dejvid Bekam donirao je 2013. četiri miliona dolara humanitarnim organizacijama za podršku deci.

AP/Andrew Milligan

 

On i njegova supruga Viktorija, nekadašnja pevačica grupe Spice Girls, a sada vlasnica uspešnog modnog brenda, često prodaju lične stvari na dobrotvornim aukcijama i dobijeni novac doniraju različitim udruženjima.

Bijonse i Džej Zi

Bijonse je donirala četiri miliona dolara, koliko je zaradila za ulogu u filmu "Cadillac Records" jednom centru za rehabilitaciju zavisnika od narkotika. Takođe je poklonila sedam miliona dolara za izgradnju kuća u Nju Orleansu, nakon uragana Katrina.

AP/Joel C Ryan

 

Njen muž Džej Zi takođe je dao na desetine hiljada dolara za kaucije kako bi oslobodio zatvorene demonstrante iz pokreta "Black Lives Matter".

Par takođe redovno podržava rad univerziteta na kojima se školuju Afroamerikanci i doniraju školarine preko njihove BeyGood inicijative.

Komentari (0)

Magazin