Planeta

Upoznajte suprugu pokojnog Stiva Džobsa - milijarde troši u dobrotvorne svrhe i tvrdi da deci neće ostaviti ništa

Komentari

Autor: Euronews

26/05/2021

-

20:32

Upoznajte suprugu pokojnog Stiva Džobsa - milijarde troši u dobrotvorne svrhe i tvrdi da deci neće ostaviti ništa
Upoznajte suprugu pokojnog Stiva Džobsa - milijarde troši u dobrotvorne svrhe i tvrdi da deci neće ostaviti ništa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Loren Pauel Džobs  je mnogo više od udovice Stiva Džobsa. Ova 57-godišnja milijarderka prisutna je u investicionim krugovima, sa bogatstvom koje se procenjuje na 21,7 milijardi dolara.

Ona je iskoristila bogatstvo od više milijardi dolara koje je nasledila nakon smrti jednog od osnivača kompanije "Epl" 2011. godine da proširi sopstveni posao i rad u dobrotvorne svrhe, prenosi "Biznis Insajder". 

profimedia

 

Rođena je u Vest Milfordu u državi Nju Džersi 1963. godine. Njen otac, pilot, poginuo je u avionskoj nesreći kada je imala tri godine, dok joj se majka kasnije ponovo udala.

Diplomirala je politikologiju i ekonomiju na Univerzitetu u Pensilvaniji, a kasnije je prešla na master studije poslovne administracije na Univerzitet Stanford.  Po završetku univerziteta u Pensilvaniji radila je na Vol Stritu za Merril Linč i Goldman Saks.

Budućeg supruga pomešala sa Bilom Gejtsom

Godine 1989. upisala je Stanfordsku fakultetsku poslovnu školu gde je upoznala budućeg supruga Stiva Džobsa. Prema biografiji "Džobs" Valtera Isaksona, nju je prijateljica odvela na jedno predavanje u kampusu, gde je gost predavač bio Stiv Džobs. 

"Znala sam da je Stiv bio predavač, ali pomešala sam ga sa Bilom Gejtsom. Tada je radio je u Nekstu i nije bio toliko važan. Nisam bila oduševljena, ali moja prijateljica jeste, pa smo otišli", priseć se.

Kasnili su na predavanje, pa im je rečeno da mogu da stoje u prolazu pored stepenica. Pauel Džobs i njena prijateljica na kraju su se ušunjale i sele na rezervisana mesta.

Džobs je na kraju sedeo pored svoje buduće supruge.

"Pogledao sam s desne strane i tamo je bila lepa devojka, pa smo počeli da ćaskamo dok sam čekao da me predstave", rekao je.

profimedia

 

Kada je završio predavanje pojurio je za budućom suprugom, koja je već izašla iz sale i pronašao je na parkingu. Pristala je da te subote ode na večeru s njim i razmenili su brojeve.

Džobs se pripremio za odlazak na radnu večeru, ali je odlučio da se vrati Loren. Pitao je da li bi volela da ide na večeru te noći. Pristala je i uputili su se u obližnji restoran.
 
Dok su kolege iz Neksta čekale da se pojavi njihov šef, tehnološki osnivač i Pauel Džobs proveli su četiri sata u restoranu. Ostali su zajedno i nakon te noći.

Venčali su se u martu 1991. godine u hotelu Avani u nacionalnom parku Josmit.

Par je dobio troje dece: Rida, Erin i Evu. Eva Džobs (23) počela je da se bavi manekenstvom.

Veliki ljubitelj sporta i pčelarstva

Kada je jedan od osnivača Epla umro od raka 2011. godine, njegova supruga nasledila je veliko bogatstvo, uključujući deonice u toj kompaniji, ali i kompaniji Volt Dizni.  

Pauel Džobs troši bogatstvo na filantropiju, a Forbs ju je 2014. proglasio 29. najmoćnijom ženom sveta.
 
Prošle godine je za "Njujork Tajms" rekla da ne planira da ostavi bogatstvo svojoj deci.  

Osnovala je Koledž Trak, neprofitnu organizaciju koja pomaže studentima sa niskim primanjima za koledž kroz podučavanje i mentorstvo. Ova organizacija sada ima predstavništva u tri države i okrugu Kolumbija. Tu je i Emerson Kolektiv, "organizacija za društvene promene", nazvana po jednom od njenih omiljenih autora Ralfu Valdu Emersonu. Emerson Kolektiv daje grantove i investicije koji su usredsređeni na imigraciju, socijalnu pravdu i obrazovanje.

Takođe je veliki ljubitelj sporta. Kupila je 20 odsto deonica kompanije koja je vlasnik nekoliko klubova - Vašington Vizardsa (NBA) i Vašington Kapitalsa (NHL). U slobodno vreme bavi se pčelarstvom.

Podržala kampanje Kamele Haris, Hilari Klinton i Džoa Bajdena

Bivši predsednik Donald Tramp napao je Loren u jesen 2020. godine zbog izveštaja u Atlantiku koji je navodno nazvao vojnike Prvog svetskog rata "gubitnicima". Tramp je tveetao "Stiv Džobs ne bi bio srećan što njegova supruga troši novac koji joj je ostavio u lepršavom časopisu Radikal Left".

Milione dolara uložila je u političke kampanje. Podržala je predsedničku kampanju Kamale Heris pre nego što je senator iz Kalifornije odustao od trke u decembru 2019. 

profimedia

 

 Podržala je i Hilari Klinton 2016. godine, doniranjem dva miliona dolara, preneo je CNN, dok je više od 600.000 dolara uložila u predsedničku kampanju Džoa Bajdena.

 Najviše je posvećena obrazovanju i imigracionoj politici. Sastala se sa predsednikom Trampom kako bi razgovarala o temama u toj oblasti u martu 2017. godine.

Poseduje dom u San Francisku, vredan 16,5 miliona dolara, koji se može pohvaliti sa šest spavaćih soba, isto toliko kupatila i neverovatnim pogledom na grad. Vlasnica je još tri kuće u Zalivu, uključujući onu od od 5.768 kvadratnih metara koju je delila sa pokojnim suprugom.

Ne opterećuje se luksuznim načinom života

Kada ona i njena porodica žele da se odmore, ukrcaju se na jahtu Venera čija je izgradnja koštala najmanje 110 miliona dolara.  Uprkos luksuznom životnom stilu i široko rasprostranjenom uticaju, Pauel Džobs pokušava da ostane na zemlji. 

"Veoma sam svesna činjenice da smo svi ovde samo u prolazu. Osećam se kao da napredujem sada ... Cilj mi je efikasno raspoređivanje resursa. Ako ništa ne ostane kada umrem, to je sasvim u redu", rekla je pre tri godine za "Vašington post".
 
Nedavno je održala govor na maturskom predavanju Univerziteta u Pensilvaniji gde je poručila studentima da slede savete njenog pokojnog muža da pronađu posao u onome što vole da rade.

"Neka vas njegove reči vode, kao što su vodile i mene", rekla je Pauel Džobs u maju, prenosi CNBC.

Komentari (0)

Svet