Poznati

Glumica Vanja Nenadić: Komedija je jedini način da se spasemo od sveg ovog ludila

Komentari

Autor: Staša Rosić

29/05/2021

-

09:05

Glumica Vanja Nenadić: Komedija je jedini način da se spasemo od sveg ovog ludila
Glumica Vanja Nenadić: Komedija je jedini način da se spasemo od sveg ovog ludila - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Energična mlada glumica Vanja Nenadić ne stiže da "digne glavu od posla". Dane provodi u Beogradskom dramskom pozorištu gde možemo da je vidimo u "Sumraku bogova", "Divljem mesu" i u "Baalu", a priprema se da u oktobru zaigra u predstavi "U raljama života" zasnovanoj na kultnom domaćem filmu.  

"Koliko god da se žalimo što smo od deset ujutru do deset uveče na probama, mislim da je to trenutno jedino smisleno. To mi najviše daje snagu. Mogla bih godinama da radim bez prestanka, sve do momenta kada poželim more", kaže Vanja za Euronews Srbija, dodajući da je od uloge u predstavi "Tiho teče Misisipi" morala da odustane, jer nije mogla sve da postigne.

Paralelno, publika pored malih ekrana zavolela ju je kao Anju u najgledanijoj domaćoj seriji u ovoj godini "Tajnama vinove loze" na Superstar TV, koja bi uskoro trebalo da dobije i drugu sezonu. Ona igra ulogu ambiciozne devojke koja se vraća sa studija iz Pariza u Srbiju, kako bi nastavila porodični posao proizvodnje vina, a s tim likom se donekle i poistovećuje, naročito zato što je i sama Vojvođanka.

"U 'Tajnama vinove loze' igram jednu od uloga koja je meni privatno najbliža, naravno, ne po stvarima koje Anja radi, nego u nekom glumačko-izražajnom smislu", kaže Vanja.

"Vojvođanka je, tako da posle dugo vremena nisam morala da brinem o izgovoru", dodaje ona kroz smeh.

U potrazi za novim iskustvima

Da je kojim slučajem Anja morala da govori nekim drugim akcentom, Vanja bi ga verovatno uspešno savladala. Još je 2017. u seriji "Biser Bojane" govorila kao Crnogorka, a upustila se i u mnoge druge, fizičke izazove. Zbog uloge neodoljive Lole ovladala je kajt surfingom, kako ne bi imala dublere.

"Ja svakim danom i svakim novim projektom shvatam koliko sam privilegovana da se bavim ovim poslom", kaže Vanja, dodajući da joj je pozorište velika ljubav, ali da jedva čeka takve fizičke izazove.

"Nas jako brzo stave u neki kalup i ja jako žalim zbog toga. Reditelji kod nas često biraju glumce na osnovu toga kako im izgledaju privatno, a to je zapravo nešto na šta najlaše možemo da utičemo. Ko god je iole darovit, ko god je upisao glumu sa tim osnovnim osećajem za istinu, može da se bavi ovim poslom i zato se jako radujem novim stvarima koje mogu da iskusim", kaže ona.

Čim se situacija malo uspori, ona traži sledeći izazov.

"Sad sam imala dve premijere u pozorištu, pa ću narednih nekoliko meseci, sve do avgusta kada počinjem da radim 'U raljama života', samo da igram predstave. Zato sam razmišljala šta bih sledeće mogla da radim, tako da verovatno krećem na jahanje. Te stvari su jako bitne. Sve i da mi jahanje nikad ne zatreba za neku ulogu, konekcija koju ostvarim sa konjem i uopšte učenje nove veštine pružiće mi nešto što ću sigurno moći da iskoristim u nekoj novoj seriji, filmu, predstavi...", kaže Vanja.

"Zagazili smo u zdravije društvo"

"U raljama života" igra Marijanu, koju je u filmu igrala Mira Furlan i to joj je kako kaže "posebna odgovornost i zadovoljstvo".

Predstava dolazi 30 godina nakon istoimenog filma i nudi sasvim novo čitanje teme ženskih prava i toga šta znači biti mlada žena na Balkanu.

A šta ženska prava znače za glumicu na našim postorima, naročito u svetlu nedavno otvorenih bolnih tema?

"Kada su Milena i Iva izašle sa svojom pričom, mislim da su ohrabrile mnoge žene, da makar u nekim mikro koracima promene stvari koje mogu", kaže glumica, koja sa Ivom deli scenu u "U raljama života".

E-Stock/Jovan Jovanović

 

"Kada se otvorila ta tema, nekako se pričalo samo o našoj profesiji, ali mislim da je svima jasno od starta, da nasilje nad ženama nije nešto što se dešava samo u svetu glume, nego da je reč o temi aktuelnoj u celom svetu. Mislim da smo zahvaljujući tome što su te stvari konačno izašle na videlo, zagazili u zdravije društvo.

Takođe mislim da je jako bitno da počnu da se snimaju filmovi igraju predstave na tu temu. Mislim da je vreme za jedan 'woman power' projekat", kaže mlada glumica, dodajući da je tu ideju već prenela Jugu Radivojeviću, direktoru njenog matičnog Beogradskog dramskog pozorišta.

"Jazavac pred sudom" na savremeni način

Vanja je nedavno zaigrala u neobičnom projektu australijskog reditelja Marka Vindona, koji se prvi odvažio da "Jazavca pred sudom" Petra Kočića prenese na bioskopsko platno.

Zaplet je isti kao u drami iz 1901. godine, ali je smešten u distopijsku budućnost. Glavni junak, kog tumači Saša Kuzmanović, je David Štrbac, Srbin iz okupirane Bosne, koji dovodi jazavca pred sud jer mu nanosi štetu na njivi.

Vanja je, pored Eme Gojković i Tamare Radovanović, jedna od sudija, a rezultat njihovog rada, nedavno je predstavljen na Festu.

"Meni se svidela Markova ideja da sudiju iz originalnog dela razloži u tri lika. Mislim da je najveća čar ovog filma, što smo iz jedne prijateljske akcije, došli do dugometražnog filma i Festa. Ipak, mislim da će i u estetskom smislu biti bum, pogotovo kada ga stavite u kontekst 'Jazavca pred sudom'", kaže ona.

Glumica dodaje da joj je bilo zanimljivo to što jedan stranac želi da stavi na filmsko platno priču koja je "nama u osnovnoj školi bila potpuno neinteresantna".

"Sada, kada sam je obnovila, shvatila koliko je Petar Kočić genijalan i koliko je ta drama aktuelna. Ona je odličan pokazatelj našeg mentaliteta i toga koliko nekad bolne teme sa kojima se suočavamo, prebacujemo u neku vrstu komedije, jer je to jedini način da se spasemo od sveg ovog ludila", smatra Vanja.

"Isključimo trovanje"

Ne krije da je doba pandemije, uprkos angažmanu, za nju bilo vrlo teško.

"Ja se ne libim da priznam da je za mene ovaj period bio mentalno težak i stvarno mi je nekad trebala nadljudska snaga da iz toga izađem“, kaže ona, dodajući da joj je mnogo pomoglo to što je stalno bila u poslu.

Gledajući s vedrije strane, misli da smo naučili i neke dobre lekcije, upravo zahvaljujući ovom teškom periodu.

E-Stock/Miloš Rafailović

Vanja sa kolegom Slavenom Došlom, koji je takođe rodom iz Sombora

"Naučili smo da moramo biti okruženi ljudima koje volimo, koji vole nas, da čuvamo zdravlje, pre svega mentalno, da često ugasimo televizor. Ništa nam neće pobeći: živimo tu gde živimo. Mislim da što više trovanja koje imamo u našoj okolini nekako moramo da isključimo", kaže Vanja dodajući da vesti više ne gleda. Informiše se preko nekoliko portala za koje zna da neće da joj "unakaze stomak, dušu i srce".

"Mislim da je jako važno da i javne ličnosti govore o mentalnom zdravlju i da otvaramo te teme, jer imamo prostor. Živimo u takvom mentalitetu gde je o tome pre desetak godina bilo sramota o tome pričati. Mislim da su se te stvari, srećom, barem malo promenile", zaključuje Vanja.

Komentari (0)

Magazin