Poznati

Stručnjak tvrdi da je Kim Kardašijan oštetila legendarnu haljinu Merilin Monro: "Izgubila je svoju magiju"

Komentari

Autor: Huffington Post

17/06/2022

-

08:25

Stručnjak tvrdi da je Kim Kardašijan oštetila legendarnu haljinu Merilin Monro: "Izgubila je svoju magiju"
Kim Kardašijan i Pit Dejvidson - Copyright Tanjug AP/Evan Agostini/Invision

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjak za izlaganje kostima tvrdi da je haljina Merilin Monro iz 1962. godine u kojoj je pevala rođendansku pesmu Džonu Kenediju, "potpuno izmenjena" nakon što ju je Kim Kardašijan u maju ove godine nosila na zabavi Met gala.

Poslednjih nedelja Kardašijan, kao i vlasnici haljine nezvanični muzej "Ripley’s Believe It or Not", na udaru su kritika zbog toga što su nesavesno rukovali haljinom, koja važi za jednu od najprepoznatljivijih koju je ikona američke kinematografije ikada nosila.

Čed Majkl Moriset, vizuelni umetnik koji pomaže u rukovanju i izlaganju kostima u muzejima, primetio je oštećenja na toj haljini kojih pre nije bilo.

"Dobro poznajem ovu haljinu. Video sam je mnogo puta i mnogo puta je fotografisao. Imam mnogo foto dokaza toga da je haljina sada drugačija", rekao je Moriset za Huffington Post.

On tvrdi da su se šavovi na haljini razvukli, a da je sa nje otpalo više kristalnih perlica, a da su se prema njegovom mišljenju oštećenja pojavila kada je Kardašijan pokušavala da je obuče.

"Već je pokušala da je navuče na sebe, kada je odlučila da smrša sedam kilograma da bi je nosila. Takođe, činjenica da visi na drvenoj vešalici u snimku je skandalozna. Tako se ne tretira komad garderobe te težine, sa takvim kristalima i delikatnom izradom. Neverovatno je da je nisu položili ravno", smatra Moriset, koji je pripremao istu tu haljinu za aukciju na kojoj ju je Riplijev muzej otkupio za 4,8 miliona dolara.

Najskuplja haljina na svetu je prema njegovom mišljenju potpuno izmenjena.

"Više nema tu magiju", rekao je Moriset.

Riplijev muzej: Oštećenja su već postojala

Na medijske objave o stanju haljine Merilin Monro reagovao je i Riplijev muzej, u čijem saopštenju stoji da Kardašijan "sasvim sigurno" nije izazvala oštećenje na haljini.

"'Ripley’s Believe It or Not!' nije prvi vlasnik ove haljine. Ona je otkupljena na događaju aukcijske kuće Julien's 2016. za 4,8 miliona dolara, a prema izveštaju o stanju haljine početkom 2017. stoji: 'mnogi šavovi su istrošeni i razvučeni'. To ne iznenađuje ako imamo u vidu kako je delikatan materijal. Razvučena je i tkanina na leđima oko kukica", stoji u saopštenju.

Iz muzeja kažu da su potpuno bili svesni rizika kada su pozajmili haljinu rijaliti zvezdi, ali ističu da je njihova misija da "zabave i edukuju" posetioce i fanove, kao i da "podstaknu razgovore, baš kao što je to učinio diskurs oko haljine Merilin Monro".

Štaviše, oni smatraju da je vrednost haljine porasla.

"Bez obzira na to na kojoj strani debate se nalazite, istorijski značaj haljine nije negiran, nego istaknut. Sada je sasvim nova grupa mladih ljudi upoznata sa nasleđem Merilin Monro. Kim Kardašijan koja nosi haljinu 'Srećan rođendan' bila je žestoko osporavana, ali činjenica je da ona ni na koji način nije oštetila odevni predmet, za to kratko vreme dok ju je nosila na Met Gala zabavi", stoji u saopštenju. 

Komentari (0)

Magazin