Aktuelno iz kulture

Šest najskupljih filmskih kostima u istoriji kinematografije

Komentari

Autor: Staša Rosić

25/04/2022

-

09:06

Šest najskupljih filmskih kostima u istoriji kinematografije
Šest najskupljih filmskih kostima u istoriji kinematografije - Copyright Prinstscreen YouTube/Movieclips, TsTudio, Warner Bros. Entertainment, Movieclips Classic Trailers

veličina teksta

Aa Aa

Skupljanje delića istorije kinematografije može da bude vrlo skup hobi, naročito ako ste ljubitelj filmskih kostima.

Bela haljina koju nosi devojka dok stoji nad ventilacionim otvorom u filmu "Sedam godina vernosti", kostim Lava i haljinica devojčice Doroti iz "Čarobnjaka iz Oza" legendarni su koliko i glumci koji su ih nosili, a to se odrazilo i na njihove cene, kada su ponuđeni na svetskim aukcijama.

Predstavljamo vam najskuplje kostime u istoriji filma:

6. Trkačko odelo Stiva Mekvina iz filma "24 sata Le Mana"

Trkačko odelo brenda "Hinchman Nomex" koje je Stiv Mekvin nosio u filmu "24 sata Le Mana" u kom je igrao Majkla Dilenija, je najskuplji kolekcionarski predmet kada je reč o autotrkama, ukoliko se izuzmu pravi automobili.

Odelo je 2017. prodato za 336.000 dolara na aukciji kuće Sotbi, a kupac je za taj novac dobio i Nomex donji veš koji je Mekvin nosio.

Interesantno je da je originalni vlasnik osvojio taj kostim na takmičenju koje je organizovao filmski studio i to kad je imao samo 12 godina.

5. Haljina Odri Hepburn iz filma "Doručak kod Tifanija"

Haljina iz filmskog klasika iz 1961. godine važna je koliko za istoriju filma, toliko i za istoriju mode. Dizajnirao ju je originalno Iber de Živanši, ali ju je legendarna kostimografkinja Idit Hed prepravila, jer su je čelnici studija smatrali neodgovarajućom.

Haljina se takođe pojavila na naslovnici časopisa Harper’s Bazaar 2006. kada ju je nosila Natali Portman.

Na aukciji je ponuđena zajedno sa tom naslovnicom, kao i parom crnih rukavica i kovertom koju je adresirao Živaši "gospodinu Dominiku Lapjeru" i prodata za 612.460 dolara.

4. Haljina Džudi Garland iz filma "Čarobnjak iz Oza"

Džudi Garland igrala je Doroti u legendarnom filmu "Čarobnjak iz Oza" iz 1939. koji je i danas simbol klasičnog Holivuda, a u toj ulozi na sebi je imala plavo-belu pamučnu haljinicu i mašnice za kosu koji su se našli na aukciji.

Njena vrednost bila je procenjena na između 800.000 i 1,2 miliona dolar, ali je na kraju prodata za 1,56 miliona 2015. godine. Smatra se da postoje samo dve originalne "Doroti" haljinice.

3. Kostim lava Berta Lara iz filma "Čarobnjak iz Oza"

Još jedan dragulj iz filma "Čarobnjak iz Oza" je kostim Lava koji je u tom ostvarenju nosio glumac Bert Lar.

Kostim je napravljen od kože i krzna pravog lava, a zbog jedinstvenog kroja, to je bio i jedini kostim koji je Bert nosio na snimanju. Na kraju je dostigao cenu od impresivnih 3,077 miliona dolara.

2. Haljina Odri Hepbern iz filma "Moja lepa gospođice" 

Haljina koju je Odri Hepbern nosila u sceni na konjičkim trkama u filmu "Moja lepa gospođice" pripadao je čuvenoj kolekcionarki holivudskih kostima Debi Rejnolds. 

Haljina se nalazila na gotovo svim promotivnim materijalima za taj film, a delo je Sesila Bitona. Prodata je za neverovatnih 4,551 miliona dolara na aukciji 2017. godine.

1. Haljina Merilin Monro u filmu "Sedam godina vernosti"

Slika Merilin Monro koja stoji nad ventilacionim otvorom i pridržava svoju lepršavu belu haljinu, jedan je od najpoznatijih filmskih prizora, koji je ovekovečen čak i u spomenicima.

Haljina iz filma "Sedam godina vernosti" delo je kostimografa Vilijama Travile koji je oblačio Monro u osam njenih filmova, a u svojim memoarima tvrdio je da je čak na kratko bio u ljubavnoj vezi sa slavnom glumicom.

Nakon smrti Merilin Monro, Travila je sve njene haljine čuvao iza zaključanih vrata, pa se dugo o njima pričalo kao o "izgubljenoj kolekciji". Tek nakon njegove smrti 1990. izložene su javnosti i postale deo privatne kolekcije Debi Rejnolds.

Iako je zbog godina požutela, haljina je 18. juna 2011. godine na eBay aukciji prodata za više od 4,6 miliona dolara, što ju je učinilo najskupljim rekvizitom ikada prodatim na toj platformi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura