Poznati

Od "ukletog hrama" do "ludog multiverzuma": Kako je Ki Hju Kvan postao najveći pobednik ovogodišnje dodele Oskara

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Guardian

14/03/2023

-

07:23

Od "ukletog hrama" do "ludog multiverzuma": Kako je Ki Hju Kvan postao najveći pobednik ovogodišnje dodele Oskara
Od "ukletog hrama" do "ludog multiverzuma": Kako je Ki Hju Kvan postao najveći pobednik ovogodišnje dodele Oskara - Copyright Tanjug AP/Chris Pizzello, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo četrdeset godina nakon što je uz Harisona Forda zaigrao u filmu "Indijana Džouns i ukleti hram" i "Gunisima", Ki Hju Kvan ponovo je pod svetlima reflektora, ovog puta zbog uloge u Oskarom nagrađenom filmu "Sve u isto vreme", za koju je i sam dobio najviše filmsko priznanje.

U poslednjih godinu dana, Kvan se vratio na velika vrata u jednom od najmaštovitijih filmova 2022. godine i to u ulozi neporpavljivog optimiste Vejmonda Vonga, muža glavne junakinje Evelin (Mišel Jeo) i za nju dobio Oskara. 

"Moja mama ima 84 godine i gleda me kod kuće. Mama, upravo sam osvojio Oskara", rekao je oduševljeni Kvan primajući zlatnu statuu za najboljeg sporednog glumca.

Dok su mu kolege aplaudirale, on je govorio o svojim počecima.

"Moja avantura počela je na brodu. Proveo sam godinu dana u izbegličkom kampu i nekako završio ovde na najvećoj sceni Holivuda. Kažu da se ovakve priče dešavaju samo u filmovima. Ja ne mogu da verujem da se dešavaju meni - ovo je američki san", rekao je Kvan.

Traumatično detinjstvo

Kvan je kao dete iz Vijetnama izbegao u Hongkong. Imao je samo sedam godina kada je na brodu prepunom izbeglica stigao u luku sam sa ocem, dok su njegova majka i troje braće i sestara završili u Maleziji.

Razdvojenost porodice teško je podneo i za Gardijan je prošle godine ispričao da je sve to bilo "traumatično".

"Bili smo izbeglice. Niko nas nije želeo. Ismevali su nas u školi. Možete zamisliti šta to uradi sa mentalnim stanjem deteta", prisetio se glumac.

Međutim, porodica se ponovo okupila u Americi i započela novi život, koji će ubrzo promeniti susret sa rediteljem Stivenom Spilbergom. 

profimedia

 

Zanimljivo je da se Kvan uopšte nije prijavio za kasting za film "Indijana Džouns", nego da je to uradio njegov brat, a pošto je pošao sa njim da ga podrži, Spilberg mu je predložio da i sam isproba ulogu.

Uloga neodoljivo šarmantnog malog kineskog džeparoša "Kratkog" bila je njegova, a samo godinu dana kasnije dobio je ulogu i u "Gunisima". 

"Spilberg je bio prva osoba koja je dovela Azijate u velike holivudske blokbastere", rekao je Kvan o reditelju. 

profimedia

 

Međutim, kako je odrastao, uloge su "presušile". Uprkos tome što je igrao u dva filma koja su bila na listi najpopularnijih osamdesetih godina, Kvan nakon njih godinama nije uspevao da dobije novu ulogu. 

"Prelazak iz dečjeg glumca u odraslog glumca je uvek težak, ali kada ste iz Azije, sto puta je teže. Ako biste dobili stotinu scenarija, postojala je velika verovtnoća da ni u jednom od njih nema lika iz Azije. Često su bili tu samo kao pošalica. Dvadesete je trebalo da mi budu najbolje godine u karijeri, a ja sam čekao da mi zazvoni telefon", ispričao je glumac u jednom intervjuu.

U jednom trenutku, kada je postao svestan da više ne može sebi da priušti beskrajnu potragu za poslom, upisao je školu filma, počeo da radi iza kamere i praktično odustao od svojih snova da ponovo glumi.

"Suludo bogati Azijci" ga vratili glumi

Zanimljivo je da odlučio da glumi pruži još jednu šansu nakon što je gledao film "Suludo bogati Azijci" ("Crazy Rich Asians") iz 2018.

Tanjug/AP/Chris Pizzello

Susret Kvana i Spilberga na dodeli Oskara

"Sećam se da sam taj film u bioskopu gledao tri puta i svaki put sam plakao. Plakao sam jer je to tako lep film, ali i zato što sam imao strah da nešto propuštam. Želeo sam da budem zajedno sa mojim kolegama glumcima iz Azije", prisetio se Kvan.

Prijatelj mu je nedugo potom postao agent i već nekoliko nedelja kasnije u rukama mu je bio scenario za "Sve u isto vreme". Džef Koen, koji je igrao Čanka u "Gunisima", a sada radi kao advokat u industriji zabave, pomogao mu je da ispregovara ugovor. Pa ipak, u tom trenutku, niko od njih nije očekivao uspeh tog filma.

Nezavisno ostvarenje o porodici imigranata koji se pretvara u neverovatnu naučno-fantastičnu avanturu nije delovao kao nešto što će privući pažnju Akademije, ali sada je jasno da je "pokorio" Holivud.

"Snovi su nešto u šta morate da verujete"

"Sve u isto vreme" osvojio je na 95. dodeli Oskara čak sedam priznanja, a jedno od njih pripalo je Kvanu.

Tanjug/AP/Chris Pizzello

 

Proteklih meseci glumac je bio omiljeno lice na filmskim događajima. Verovatno je jedina zvezda koja nije fotografisana bez osmeha, a na svom Instagramu objavio je niz selfija sa kolegama, na kojima poput "običnih ljudi", ne krije svoje oduševljenje što je u društvu velikana.

"Tako sam srećan!", rekao je za Sky News u februaru na dodeli nagrada Londonskog kruga kritičara. 

"Osećaj je divan, ali i nadrealan. Štaviše, kad sam se vratio glumi, bio sam nervozan, jer nisam znao šta publika misli. Poslednji put su me videli na ekranu kao dete, a sada sam sredovečan čovek. Tako da su ovako pozitivne reakcije sjajne", ispričao je on.

Na dodeli nagrada ponovo se sreo i sa svojim kolegom Harisonom Fordom, koji mu je uručio Oskara. 

U svom govoru Kvan se zahvalio majci na svim "žrtvama koje je podnela da ga tu dovede", kao i bratu i ženi, koja mu je "iz meseca u mesec iz godine u godinu, dvadeset godina govorila da će njegovo vreme doći".

"Snovi su nešto u šta morate da verujete. Ja sam umalo odustao od svojih. Svima vama želim da poručim, molim vas održavajte svoje snove živim. Hvala vam što ste me primili nazad s dobrodošlicom", zaključio je glumac.

Komentari (1)

Драган

15.03.2023 07:28

А глупог ли и досадног филма.... стварно сам пробао, али нисам то могао одгледати до краја.

Magazin