Aktuelno iz kulture

Sedam nezaboravnih trenutaka sa 95. dodele Oskara: Magarac, suze i sećanje na one kojih više nema

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

13/03/2023

-

08:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Za razliku od prošlogodišnjih Oskara koji su upamćeni po velikom skandalu, ove godine dodela najprestižnijih filmskih priznanja protekla je mnogo mirnije i obeležena dirljivim trenucima na sceni Dolbi teatra.

Svoj veliki holivudski povratak imala su dvojica glumaca - Brendan Frejzer, koji je osvojio Oskara za najbolju glavnu ulogu i Ki Hju Kvan za najbolju sporednu ulogu, a svoja priznanja dočekali su u suzama.

Takođe, Mišel Jeo ušla je u istoriju kao prva Azijatkinja dobitnica nagrade za najbolju glumicu. 

Sećanje na one kojih više nema, kao i neobični "gosti" na sceni još su neki od trenutaka koji su obeležili ovogodišnju dodelu Oskara:

Mišel Jeo posvetila nagradu "svim mamama"

Mišel Jeo je tek druga žena koja nije belkinja, a kojoj je pošlo za rukom da osvoji nagradu za najbolju glumicu - nakon Hale Beri za "Bal monstruma" pre više od dve decenije.

Šezdesetogodišnjakinja poznata i po ulogama u filmovima "Pritajeni tigar, skriveni zmaj", "Memoari jedne gejše" i "Sutra ne umire nikad" iz franšize "Džejms Bond", prestigla je favoritkinju Kejt Blanšet koja je u ostvarenju "Tar" prema mišljenju mnogih, ostvarila jednu od najboljih uloga u svojoj karijeri.

Tanjug / AP Chris Pizzello

 

Preuzimajući svoju nagradu za glavnu ulogu u filmu "Sve u isto vreme", Jeo je rekla: "Za sve dečake i devojčice koji izgledaju kao ja, ovo je svetionik nade i mogućnosti. I dame, ne dozvolite ikome da vam kaže da je vaše vreme prošlo".

"Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju", rekla je Jeo, posvetivši svoju nagradu svim mamama, "jer su one pravi superheroji".

"Mama, dobio sam Oskara!"

Ki Huj Kvan održao je dirljiv govor preuzimajući nagradu za najboljeg sporednog glumca u filmu "Sve u isto vreme", koju je osvojio pune dve decenije nakon što je odlučio da napravi pauzu u karijeri.

Tanjug / AP Chris Pizzello

 

"Moja mama ima 84 godine i gleda me sada. Mama, osvojio sam Oskara", rekao je oduševljeni glumac.

"Moje putovanje počelo je na brodu. Proveo sam godinu dana u izbegličkom kampu i nekako završio na najvećoj holivudskoj sceni. Kažu da se ovakve priče dešavaju samo u filmovima. Ne mogu da verujem da se ovo dešava meni. Ovo je američki san", rekao je Huj Kvan, koji je poreklom iz Vijetnama.

Džon Travolta odao počast Oliviji Njutn Džon

Svake godine na dodeli Oskara ljudi iz sveta filma prisete se velikana koji su preminuli u periodu između dve svečane ceremonije, a ovog puta dirljivi govor u njihovu čast održao je Džon Travolta.

Tanjug / AP Chris Pizzello

 

Zvezda mjuzikla "Briljantin" održao je govor u čast svoje koleginice Olivije Njutn Džon, koja je umrla 8. avgusta prošle godine.

"Ostajemo beznadežno posvećeni tebi", rekao je glumac u suzama, aludirajući na jednu od čuvenih pesama Njutn Džon.

Filmadžije su se oprostile i od Reja Liote, Rakel Velč, reditelja Volfganga Petersena, Boba Fagelsona i Žan-Lika Godara.

U njihovu čast Leni Kravic izveo je pesmu "Calling All Angels" na sceni Dolbi teatra. 

Rijana izvela pesmu "Lift Me Up"

Pevačica Rijana otpevala je svoju pesmu iz filma "Crni Panter: Vakanda zauvek" pod nazivom "Lift Me Up", za koju je dobila nominaciju za Oskara. 

Tanjug / AP Chris Pizzello

 

Umetnica sa Barbadosa koja očekuje svoje drugo dete, odala je počast glumcu Čedviku Bosmanu, zvezdi originalnog "Crnog Pantera" koji je preminuo 28. avgusta 2020. "Lift Me Up" je prva Rijanina solo pesma nakon njenog albuma "Anti" iz 2016.

Lejdi Gaga ipak nastupila

Iako je ranije saopšteno da Lejdi Gaga, koja trenutno snima nastavak filma "Džoker", zbog obaveza neće stići da pripremi nastup na dodeli Oskara, popularna oskarovka ipak se našla na sceni.

Tanjug / AP Chris Pizzello

 

Ona je skinula svoju glamuroznu haljinu i šminku i u jednostavnoj crnoj majici u pratnji akustičnih instrumenata, otpevala pesmu "Hold My Hand" iz filma "Top Gan: Maverik" koja joj je donela nominaciju.

Šala na račun čuvenog šamara

Voditelj programa ove godine bio je Džimi Kimel, koji nije propustio priliku da zvanice podseti na prošlogodišnji skandal kada je Vil Smit ošamario komičara Krisa Roka na sceni.

Tanjug / AP Chris Pizzello

 

"Želimo da se zabavite, osećate bezbedno i što je najvažnije, da se ja osećam bezbedno. Zato su uvedena stroga pravila", rekao je Kimel, aludirajući na nove bezbednosne protokole koje je Akademija najavila nakon prošlogodišnjeg fijska.

"Ako neko u ovoj dvorani napravi neki čin nasilja u bilo kom trenutku, dobiće Oskara za najboljeg glumca i dozvolu da održi 19-minutno obraćanje", dodao je komičar, prisećajući se trenutka kada je Smit, samo nekoliko minuta nakon što je udario Roka, preuzeo svoju nagradu za najbolju ulogu u filmu "Kralj Ričard". 

Magarac na sceni

Jedan od favorita ove godine, film "Duhovi ostrva" koji je dobio čak devet nominacija za Oskara, ipak nije osvojio nijedno priznanje, ali je zato dobio poseban omaž u toku programa.

Tanjug / AP Chris Pizzello

 

Džimi Kimel izašao je na scenu vodeći na povocu magarca i tvrdeći da je reč o Dženi, magarici iz irskog filma, ljubimici lika koji je odigrao Kolin Farel.

Uprkos tome što je Kimel rekao da je reč o "glumici", reditelj "Duhova ostrva" Martin Mekdona rekao je da oni "nikad ne bi dozvolili" da Dženi prevali toliki put.

Sve dobitnike Oskara možete pronaći u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Kultura