Tehnologija

Veliki uspeh mladih informatičara na Evropskoj olimpijadi: Petar i Pavle Srbiji doneli dve bronzane medalje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2023

-

08:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osnovci iz Srbije osvojili su dve bronzane medalje na nedavno održanoj Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Gruziji. Konkurenciju je činilo 96 takmičara iz 25 zemalja.

Bronzane medalje iz Gruzije kući donose Petar Banović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu i Pavle Damjanović, đak Osnovne škole "Nada Popović" u Kruševcu, koji su u "Intervjuu dana" na Euronews Srbija izjavili da su zadovoljni rezultatima.

"Počeo sam da vežbam još u šestom razredu, ali sam rad intenzivirao u poslednjih godinu dana", ističe Banović, koji je od ove godine srednjoškolac, ali po zvaničnom kalendaru takmičenja spada u juniore. 

Pavle Damjanović dodaje da mu medalja puno znači, jer se pripremao tokom cele godine za ovo takmičenje.

"Uz dobru organizaciju sve može da se uklopi", kaže talentovani đak.

Euronews

 

Našu državu predstavljao je četvoročlani tim najuspešnijih takmičara koji su odabrani nakon više ciklusa nadmetanja iz informatike od školskog do republičkog nivoa u organizaciji Društva matematičara Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.

Prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije, koje pruža podršku svim mladim takmičarima za Euronews Srbija objasnio je kako izgleda proces selekcije.

"Ovaj sistem takmičenja je veoma kompleksan, ali i veoma dobro razrađen, jer Društvo matematičara Srbije, još od 1958. godine organizuje takmičenja - prvo matematike, a poslednjih četrdesetak godina i informatike, tako da imamo bogato iskustvo. Ciklus počinje kvalifikacijama. Postoje dva ili tri kruga koja se rade onlajn, zatim imamo okružna, državno takmičenje i Srpsku informatičku olimpijadu gde najuspešniji dobijaju medalje. Tek onda ide izborno takmičenje gde biramo četiri najbolja takmičara koja će predstavljati Srbiju", kaže dr Marić.

Srednjoškolci iz Srbije ostvarili su i izvanredan uspeh i na nedavno održanoj Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Mađarskoj, a kući su doneli dve srebrne i dve bronzane medalje, u konkurenciji od 355 učesnika iz 89 zemalja.

"To je najznačajnije informatičko takmičenje u svetu. U nekom zbiru takmičenja smo 16. na svetu, a treći od zemalja u Evropi, pri čemu je prva Rusija, koja se nije takmičila pod svojom zastavom. Tako da smo zvanično drugi u Evropi", objašnjava dr Marić.

Do završetka ove takmičarske sezone našim mladim talentima predstoji i Balkanska olimpijada iz informatike, a njihov selektor kaže da očekuju dobre rezultate.

Komentari (1)

Душан Живадиновић

30.09.2023 13:47

Браво за Петра и Павла, желим вама и Ирини и Андрији успех на јунироској Балканијади, такође и средњошколцима све најбоље на њиховој Балканијади.

Magazin