Tehnologija

Bezos i Brenson još nisu zaradili astronautska krila, iako su leteli u svemir

Komentari

Autor: BBC/ A.T.

25/07/2021

-

20:38

Bezos i Brenson još nisu zaradili astronautska krila, iako su leteli u svemir
Bezos i Brenson još nisu zaradili astronautska krila, iako su leteli u svemir - Copyright Youtube/Screenshot/Blue Origin

veličina teksta

Aa Aa

U senci prvih letova privatnih kompanija u svemir zvaničnici su strogo definisali šta se podrazumeva pod definicijom astronauta.

Nova Federalna avio administracija  (FAA) definisala je da astronaut mora da bude deo posade i da doprinese sigurnosti leta u svemir. 

To znači da Bezos i Brenson možda još neće dobiti čast da se zovu astronautima. Ove promene u definiciji astronauta su prve od 2004. godine. 

Dosad je bilo pravilo da se komercijalnim astronautom može zvati svako koje je poleteo 80 kilometara iznad površine Zemlje što su i Bezos i Brenson uradili.

Tanjug/AP/Andres Leighton

 

Međutim, FAA je objasnila da novi astronauti moraju, takođe, da prikažu aktivnosti tokom leta koje su bitne na polju javne bezbednosti i bezbednosti posade tokom leta. Šta se sve podrazumeva pod tim određivaće stručnjaci iz FAA.

Ričard Brenson je 11. jula poleteo do ivice svemira sa letelicom Virdžin galaktika u probnom letu, dok sledeće godine planira da organizuje i komericijalne letove. 

Bezos je sa još tri putnika poleteo letelicom Blu oridžina ali još manje prava ima da nosi titulu astronauta jer posada tokom leta bukvalno ništa nije radila jer je letelica automatizovana, što znači da sama leti.

Počasna astronautska krila

Postoje i drugi načini da se dobiju astronautska krila u SAD, a to je ili preko vojske ili preko NASA.
Krila koja su Bezos i Brenson nosili na svojim letačkim odelima su napravile njihove kompanije.

Ipak, postoji tračak nade za ova dva milijardera jer se priča o mogućnosti da se u budućnosti počne sa dodeljivanjem počasnih titula za zasluge. 

Prva astronautska krila su dobili astronauti Alan Šepard i Virdžil Grisom početkom 1960. godina za učešće u realizaciji programa Merkur Sedam.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin