Život

Ko je Oliver Dimen, tinejdžer koji će zahvaljujući Bezosovoj kompaniji postati najmlađa osoba u svemiru

Komentari

Autor: CNBC, Bussiness Insider, Euronews Srbija

20/07/2021

-

07:05

Ko je Oliver Dimen, tinejdžer koji će zahvaljujući Bezosovoj kompaniji postati najmlađa osoba u svemiru
Ko je Oliver Dimen, tinejdžer koji će zahvaljujući Bezosovoj kompaniji postati najmlađa osoba u svemiru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oliver Dimen, 18-godišnjak iz Holandije koji će 20. jula biti putnik u raketi kompanije Blu oridžin, postaće najmlađa osoba koja je ikada bila u svemiru.

Blu oridžin, kompanija Džefa Bezosa, u četvrtak je objavila da će u prvom turističkom putovanju u svemir učestvovati, pored vlasnika i njegovog brata Marka Bezosa, 82-godišnja Voli Fank i tinejdžer iz Holandije Oliver Dimen.

Dimenu se ova mogućnost otvorila nakon što je prvobitni pobednik javne aukcije koji je platio 28 miliona dolara, morao da odustane od putovanja zbog "problema sa rasporedom", kako ističe Bezosova kompanija.

Ko je Oliver Dimen?

Tinejdžer koji će uskoro postati najmlađa osoba koja je ikada bila u svemiru Oliver Dimen je sin Džesa Dimena, direktora kompanije "Somerset Capital Partners" koja se bavi nekretninama. Kada se oslobodilo mesto u raketi stariji Dimen je platio to mesto svom sitnu, ali kompanija nije otkrila koliko ga je to koštalo, prenosi CNBC.

Kada je Blu oridžin otkrio da će Oliver Dimen putovati u svemir 20. jula, mladić je u jednom videu objavljenom na Tviteru rekao da je veoma uzbuđen zbog toga.

"O ovome sam sanjao ceo svoj život. Mnogo sam uzbuđen i jedva čekam da osetim nultu gravitaciju i da vidim Zemlju iz svemira", rekao je on.

 

 

Kako se navodi na sajtu kompanije Blu oridžin, Dimen je bio fasciniran svemirom, Mesecom i raketama, a ta tema je počela da ga interesuje još kad je imao četiri godine.

Završio je srednju školu 2020. i pauzirao jednu godinu, a od septembra će početi da studira fiziku i menadžment inovacija na holandskom univerzitetu u Utrehtu.

Proteklu godinu proveo je radeći na dobijanju pilotske dozvole.

Kada su u pitanju njegova interesovanja, ako je Dimenov Instagram nalog bilo kakav pokazatelj, očigledno je da mladić voli vodene sportove, budući da često objavljuje slike kako roni ili surfuje.

Godine 2018. Dimen je objavio fotografiju na kojoj su on i njegova sestra u društvu  poznatog DJ-a Martina Geriksa i vozača Formule 1 Maksa Verstapena, piše "Biznis Insajder".

Ko je Voli Fank?

Tanjug AP/NASA via AP

 

Lansiranjem rakete 20. jula, Oliver Dimen će postani najmlađa osoba koja je ikada posetila svemir, a 82-godišnja Voli Fank, odnosno Meri Vales najstarija, a ujedno i osoba koja je na ovakvu priliku čekala najduže.

Amerikanka rođena u Las Vegasu učestvovala je 1961. godine u svemirskoj misiji "Mercury 13", ali je program namenjen samo ženama na kraju bio ukinut.

Fank nikada nije uspela da ode u svemir, a kasnije je razvila karijeru kao avijatičar.

"Niko nije čekao na ovo više od tebe. Verme je. Dobrodošla Voli", napisao je Džef Bezos na svom Instagram profilu, kada je Blu oridžin objavio da će i ona putovati 20. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin