Tehnologija

Evropa poručila Meti, Tviteru i TikToku: Sprečite širenje laži o sukobima između Hamasa i Izraela ili platite kaznu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/10/2023

-

19:21

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dok bukti sukob između Izraela i Hamasa, na društvenim mrežama vodi se drugačija vrsta borbe - protiv širenja dezinformacija i drugih štetnih sadržaja.

Evropska komisija je podnela formalne i pravno obavezujući zahteve za pristup informacijama na društvenim mrežama u vlasništvu kompanije "Meta", kao i "Tviteru/X" i "TikToku", kako bi se utvrdilo kako te platforme kontrolišu govor mržnje, širenje dezinformacija i nasilne terorističke sadržaje, povezane sa ratom Izraela i Hamasa.

To je prvi korak koji bi mogao da postane prva istraga Evropske unije pod okriljem Zakona o digitalnim uslugama (DSA), a u ovom slučaju to bi moglo da odredi da li su najpopularnije društvene mreže prilagodile svoje protokole u kriznim situacijama, kako bi zaštitili korisnike od štetnog sadržaja.

Tanjug/(AP Photo/Sergei Grits)

Tjeri Breton

U pismima koje je Tjeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, prosledio liderima pomenutih kompanija, navode se obaveze društvenih platformi kada je reč o borbi protiv dezinformacija, prema Zakonu o digitalnim uslugama. 

Kršenje tih obaveza može da dovede do novčanih kazni u iznosu od čak šest procenata globalnog prihoda kompanije, što znači da bi za "Metu" to mogla da bude kazna od više milijardi dolara, dok bi TikTok i X možda morali da plate na stotine miliona.

Deci na TikToku potrebna zaštita od nasilnog sadržaja

Čelniku kompanije TikTok Šou-Ziju Čuu Breton je poručio da platforma koja je namenjena mladima mora da ima još strože protokole u ovakvim situacijama.

 

"Pre svega, imajući u vidu da vašu platformu intenzivno koriste deca i tinejdžeri, imate posebnu obavezu da ih zaštitite od nasilnog sadržaja koji prikazuje otmice talaca i druge nasilne videe, koji navodno cirkulišu na vašoj mreži, bez adekvatne zaštite", napisao je Breton.

Kompanija ima rok od 24 sata da odgovori na pitanja, a njen portparol je saopštio da su primili pismo i da će pravovremeno odgovoriti. Takođe, on je ukazao za američki CNBC da su već uskladili svoju politiku sa evropskim Zakonom o digitalnim uslugama 

Pored toga, iako su ranije odbijali da komentarišu koje grupe označavaju kao ekstremističke organizacije, ovog puta su za Washington Post potvrdili da je Hamasu zabranjen pristup toj platformi.

Na društvenim mrežama kompanije "Meta" kruže dipfejk sadržaji

Breton je uputio pismo i Marku Zakerbergu, izvršnom direktoru kompanije "Meta", pod čijim se okriljem nalaze društvene mreže Fejsbuk i Instagram, a dobio je rok od 24 sata da na njega odgovori.

U obavezi je da izloži plan kojim kompanija planira da zaustavi talas širenja dezinformacija, povezanih s ratom, ali i deljenja snimaka i fotografija koje je generisala veštačka inteligencija, na način da izgledaju realistično.

Breton je napisao da je saznao za postojanje "značajnog broja dipfejk i manipulisanog sadržaja na vašim platformama, od kojih se neke i dalje pojavljuju". 

Predstavnik kompanije "Meta" saopštio je da je od izbijanja rata, kompanija ustanovila "specijalan operativni centar" u kom rade prevodioci hebrejskog i arapskog jezika, koji brižljivo prate širenje dezinformacija.

"Naši timovi rade bez prestanka na tome da naše platforme učine bezbednim, blokiraju sadržaj koji krši našu politiku i lokalne zakone i koordinira sa trećim stranama, kako bi proveravali informacije i ograničili širenje lažnih vesti. Nastavićemo da radimo ovaj posao dok ovaj konflikt traje", naveo je predstavnik kompanije Al Tolan.

profimedia

 

Breton je takođe poručio Zakerbergu da nova evropska regulativa nije samo usmerena na sadržaj koji se tiče sukoba između Izraela i Hamasa, ali i lažnih informacija koje bi mogle da se prošire u predstojećim izborima u mnogim evropskim državama, uključujući Poljsku i Holandiju.

"Podsećam vas da Zakon o digitalnim uslugama zahteva da se rizik od širenja lažnih i izmanipulisanih slika i činjenica generisanih sa namerom da se utiče na izbore shvati krajnje ozbiljno", poručio je Breton Zakerbergu.

Pod lupom i Tviter/X

"Tviter/X" takođe je dobio 24 sata da odgovori na pitanja o tome kako funkcioniše njihov protokol u kriznim situacijama, ali je Breton na svom nalogu na toj mreži naveo da su odgovor već dobili.

Sledeći koraci koji bi mogli da uključe otvaranje formalne istrage i potencijalno kažnjavanje, zavise od odgovora kompanije.

Izvršna direktorka kompanije Linda Jakarino, rekla je da je platforma uklonila stotine naloga povezanih sa Hamasom i uklonio ili označio desetine hiljada sadržaja od napada militantne grupe na Izrael.

Jakarino je takođe navela korake koje X planira da preduzme kako bi se borili protiv štetog sadržaja koji počinje da buja na toj platformi, a na ranije pismo visokih evropskih zvaničnika, a koje nije bilo pravno obavezujuće, odgovorila je da "X adekvatno i efektno pristupa i adresira prepoznate lažne i manipulisane sadržaje tokom neprestano promenjive krize".

Međutim, neki smatraju da to nije ni blizu dovoljno. 

"Iako je u ovom slučaju bolje išta, nego ništa, to nije dovoljno da se zauzda problem širenja dezinformacija na X", rekla je Kolina Koltaj, istraživač u kolektivu "Bellingcat", koja je ranije radila na Tviteru, prenosi Euronews.

"Na platformi je ogromna količina dezinformacija. Na osnovu onoga što smo videli, moderiranje objava obuhvata samo delić. Još ima mnogo videa i fotografija na Tviteru koje nemaju oznake da su nemoderirani, a koje nastavljaju da šire netačne tvrdnje", dodala je ona.

Od početka sukoba između Hamasa i Izraela, društvene mreže preplavljene su slikama i snimcima nasilja, ali i objave korisnika u kojima se pogrešno interpretiraju događaji u oblasti borbi. 

Konflikt je jedan od prvih velikih testova za novi evropski zakon koji je na snagu stupio u avgustu.

Komentari (0)

Magazin