Tehnologija

Savitljivi ekran i povratak antene na izvlačenje: Kako će izgledati mobilni telefoni budućnosti

Komentari

Autor: Euronews

28/02/2024

-

22:00

Savitljivi ekran i povratak antene na izvlačenje: Kako će izgledati mobilni telefoni budućnosti
Savitljivi ekran i povratak antene na izvlačenje: Kako će izgledati mobilni telefoni budućnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetski kongres mobilnih tehnologija (Mobile World Congress) koji se trenutno održava u Barseloni, svetu je predstavio telefone budućnosti, među kojima je i uređaj sa potpuno savitljvim ekranom.

Reč je o konceptu adaptivnog ekrana koji su napravile kompanije Motorola i Lenovo, toliko fleksibilnom, da može da se obmota oko zgloba ruke. 

AP/Pau Venteo

 

"Tržište mobilnih telefona je vrlo izazovno trenutno, jer njim dominiraju dva velika igrača - Apple i Samsung. Ako ste manji igrač sa proizvodnjom manjeg obima, morate naći način da budete inovativni i da svoj uređaj na neki način učinite drugačijim. To je jedna od tema koju smo videli na Kongresu mobilnih tehnologija", kaže Ben Vud, analitičar kompanije za istraživanje tržišta CCS Insight.

Ne iznenađuje, zato, odluka nekolicine kompanija da predstave svoje koncepte telefona zasnovane na veštačkoj inteligenciji, piše Euronews.

Samsung je predstavio svoju Galaxy S24 seriju mobilnih telefona - S24, S24+ i S24 Ultra - koji komuniciraju sa korisnicima, umesto da se oslanjaju na aplikacije.

AP/Pau Venteo

 

Oni rezervišu letove i smeštaj u hotelima, prave videe na osnovu ranijih snimaka ili preporučuju mesta koja bi trebalo da posete na svojim putovanjima.

I Huawei je predstavio novi model u Barseloni - Huawei Mate60 RS Ultimate Design.

Ran Sun, menadžer portfolija proizvoda te kompanije, demonstrirao je za medije sposobnosti fotografisanja koje odlikuju ovaj model, dodavši da ga kamera izdvaja od konkurencije.

"Normalno, na bilo kom pametnom telefonu, telefoto sočivo može da se fokusira na određenoj udaljenosti, ali kada se baš približite predmetu, ne možete toliko da ga izoštrite. Međutim, mi smo stavili dve grupe sočiva unutar modula sa kamerom, koji mogu da menjaju poziciju u odnosu na objekat, što znači da kamera može da pravi fotografije i na pet centimetara udaljenosti", istakao je Sun.

AP/Andy Wong

 

Inače, Mate60 RS Ultimate Design još nije u ponudi u Evropi. Huawei je prošle godine imao udeo na tržištu od samo četiri procenta, ali je u Kini čak polovina prodatih uređaja upravo ovog brenda.

Šou za ljubitelje tehnologije takođe je mesto na kom se predstavljaju proizvodi namenjeni specifičnim tržištima, a to je i slučaj sa telefonom Skyphone kompanije Thuraya iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ekran telefona štiti Gorilla staklo, a može da "preživi" ispod vode duboke jedan metar i do deset minuta.

Međutim, ono što ga izdvaja je satelitska konekcija, pa tako u slučaju da na raspolaganju nema mreže mobilnih operatera, korisnik i dalje može da obavlja pozive putem satelita uz pomoć antene na izvlačenje.

profimedia

 

Telefon će moći da se koristi u više od 150 zemalja, a očekuje se da će biti dostupan u drugoj polovini godine.

On nije namenjen samo istraživačima koji putuju na udaljene destinacije, nego i svima onima koji ne žele da se oslanjaju na zemaljske mreže.

"Idete morem, idete pustinjom, idete planinama. Tako na svim ovim avanturama, gde god da pođete, imate vezu", kaže Sulejman Al Ali, izvršni direktor kompanije Thuraya.

Komentari (0)

Magazin