Tehnologija

Danas lansiranje džinovske rakete Artemis 1, NASA potvrdila da je sve spremno za poletanje

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2022

-

08:13

Danas lansiranje džinovske rakete Artemis 1, NASA potvrdila da je sve spremno za poletanje
Tanjug/AP/John Raoux - Copyright Tanjug/AP/John Raoux

veličina teksta

Aa Aa

Timovi za lansiranje u svemirskom centru "Kenedi" na Floridi završili su poslednje pripreme uoči danas planiranog poletanja na prvi probni let džinovske rakete nove generacije Artemis 1, u okviru NASA programa od Meseca do Marsa, punih 50 godina nakon Apolo ere, saopšteno je iz NASA.

Zvaničnici NASA potvrdili su da se čini da su svi sistemi spremni za poletanje. Vremenska prognoza predviđa 80 odsto povoljne meteorološke uslove za lansiranje, koje bi danas trebalo da počne oko 10.30 sati po srednjoevropskom vremenu, prenosi Rojters.

Ukoliko bi iz bilo kojeg razloga došlo do odlaganja današnjeg poletanja Artemisa 1, NASA je odredila 2. i 5. septembar kao alternativne datume lansiranja.

"Za sada sve u vezi sa svemirskom letelicom izgleda dobro. Uzbuđeni smo, raketa je spremna i izgleda odlično", izjavio je Džef Spolding, visoki zvaničnik NASA.

Nova raketa NASA za Mesec ostala je netaknuta uoči današnjeg lansiranja, uprkos tome što je pet gromova udarilo u lansirnu rampu.

Raketa "Spejs lonč sistem", visoka 98 metara, najmoćnija je raketa koju je NASA dosad izgradila, preneo je AP.

Napravljena je da pošalje praznu kapsulu u Mesečevu orbitu, pola veka nakon Apolo programa NASA tokom kojeg je poslato 12 astronauta na Mesec.

Ukoliko ovaj šestonedeljni test prođe kako treba, astronauti bi mogli da se vrate na Mesec kroz nekoliko godina, ali zvaničnici NASA upozoravaju da je rizik veliki i da bi let mogao da bude obustavljen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin