Nauka

Misterija VASP-39 b: Teleskop "Džejms Veb" otkrio tragove ugljen dioksida na dalekoj planeti

Komentari

Autor: Euronews

26/08/2022

-

22:45

Misterija VASP-39 b: Teleskop "Džejms Veb" otkrio tragove ugljen dioksida na dalekoj planeti
Mars - Copyright AP/CNSA

veličina teksta

Aa Aa

Teleskop svemirske agencije NASA "Džejms Veb" došao je do još jednog velikog naučnog otkrića, pronašao je tragove ugljen-dioksida na planeti izvan Sunčevog sistema. Ovo otkriće se može smatrati revolucionarnom budući da otvara vrata sličnim posmatranjima na planetama koje su imaju više uslova za naseljavanje.

U pitanju je egzoplaneta koja kruži oko zvezde slične našem Suncu, udaljene oko 700 svetlosnih godina, piše Euronews.

"Čim su se podaci pojavili na mom ekranu, odmah sam zapazio podatke o ugljen-dioksidu. Bio je to poseban trenutak, prelazak važnog praga u nauci o egzoplanetama", rekao je Zafar Rustamkulov, član Naučnog tima za rano objavljivanje koji se bavi ovim podacima.

Sposobnosti teleskopa "Džejms Veb"

Nalazi, prihvaćeni za objavljivanje u časopisu Nature, pokazuju da bi teleskop možda mogao da otkrije i izmeri CO2 u atmosferama manjih stenovitih planeta.

Planeta, VASP-39 b, je gasni gigant malo veći od Jupitera, prvi put otkriven 2011. godine.

Prethodne studije su otkrile prisustvo vodene pare, natrijuma i kalijuma u ​​atmosferi planete, ali je samo superiorna infracrvena osetljivost teleskopa "Džejms Veb" bila u stanju da bez sumnje potvrdi prisustvo ugljen-dioksida.

"Otkrivanje tako jasnog signala ugljen-dioksida na VASP-39 b dobro je za otkrivanje atmosfere na manjim planetama veličine Zemlje", rekla je Natalie Batalha sa Univerziteta Kalifornije u Santa Kruzu.

NASA navodi da rezultati pokazuju sposobnost teleskopa da prikupi uvid u sastav, formiranje i evoluciju planeta širom galaksije.

"Molekuli ugljen-dioksida su osetljivi tragači priče o formiranju planeta", rekao je Majk Lajn sa Državnog univerziteta u Arizoni, još jedan član ovog istraživačkog tima.

Merenjem ove karakteristike ugljen-dioksida, naučnici mogu da odrede koliko je čvrstog i gasovitog materijala bilo potrebne za formiranje ove planete. U narednoj deceniji "Džejms Veb" će izvršiti ovo merenja pružajući uvid u detalje kako se formiraju planete i jedinstvenost našeg solarnog sistema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin