Tehnologija

Tviter suspendovao naloge više novinara koji su kritikovali Maska

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2022

-

10:45

Tviter suspendovao naloge više novinara koji su kritikovali Maska
Tviter - Copyright Tanjug AP/Lea Suzuki/San Francisco Chronicle via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tviter je suspendovao naloge nekoliko novinara Njujork tajmsa, Vašington posta, CNN i drugih medija koji su nedavno pisali kritički o njegovom novom vlasniku Ilonu Masku, prenosi AP.

Kompanija nije objasnila zašto je uklonila naloge i učinila da njihovi profili i raniji tvitovi nestanu, navodi američka agencija.

Iznenadna suspenzija novinara usledila je nakon odluke Tvitera u sredu da suspenduje nalog @ElonJet koji je pratio kretanje privatnog aviona Ilona Maska.

Milijarder je tvitom odgovorio kako se pravila o zabrani objavljivanja ličnih podataka primenjuju na sve, uključujući i novinare.

Kasnije je dodao: "Kritikovati me po ceo dan je sasvim u redu, ali doksing moje lokacije u realnom vremenu i ugrožavanje moje porodice nije".

Doksing je izraz za prikupljanje podataka o drugoj osobi na internetu i njihovo objavljivanje s namerom da se ta osoba prikaže u negativnom svetlu.

Portparol Njujork tajmsa ocenio je da je suspenzija Tviter naloga niza istaknutih novinara upitna i nesretna i da nisu dobili nikakvo objašnjenje zašto se to dogodilo. CNN je saopštio da su suspenzije zabrinjavajuće, ali ne i iznenađujuće, i zatražili su objašnjenje uz najavu da će ponovno proceniti svoj odnos s Tviterom na osnovu odgovora. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin