Tehnologija

"Spejs iks" lansirao svemirski brod sa četvoročlanom posadom na MSS

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

09:26

"Spejs iks" lansirao svemirski brod sa četvoročlanom posadom na MSS
"Spejs iks" lansirao svemirski brod sa četvoročlanom posadom na MSS - Copyright Tanjug/Joel Kowsky/NASA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Spejs iks" američkog milijardera Ilona Maska, lansirala je jutros svemirski brod sa četvoročlanom posadom u orbitu na putu za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Posadu čine ruski kosmonaut, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i dvojica članova posade iz NASA.

Ova raketa-nosač, koja se sastoji od rakete "Falkon 9" na vrhu kapsule "Kru dragon" sa autonomnim upravljanjem, poletela je u 05.34 sati po srednjeevropskom vremenu iz NASA Svemirskog centra "Kenedi" u Kejp Kanaveralu na Floridi.

Na veb stranici NASA uživo je prenošeno lansiranje, a na snimku se vidi svemirski brod visok 25 spratova kako se uzdiže sa lansirnog tornja, preneo je Rojters.

Očekuje se da će putovanje do Međunarodne svemirske stanice (MSS), laboratorije koja kruži oko 420 kilometara iznad Zemlje, trajati gotovo 25 sati i da će se završiti u petak oko 06.15 sati po srednjeevropskom vremenu. 

Šestomesečna naučna misija posade obuhvatiće oko 200 eksperimenata i demonstracija tehnologije, u rasponu od istraživanja rasta ljudskih ćelija u svemiru do kontrolisanja zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

Let je usledio 72 sata nakon početnog pokušaja lansiranja rano ujutru u ponedeljak koji je odložen u poslednjem trenutku zbog blokade u protoku tečnosti za paljenje motora. 

Američka svemirska agencija NASA je saopštila da je problem rešen zamenom začepljenog filtera i pročišćavanjem sistema. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin