Tehnologija

Kristofer Nolan uporedio veštačku inteligenciju sa atomskom bombom: Openhajmer nam daje poučan primer

Komentari

Autor: Guardian

21/07/2023

-

19:14

Kristofer Nolan uporedio veštačku inteligenciju sa atomskom bombom: Openhajmer nam daje poučan primer
Kristofer Nolan uporedio veštačku inteligenciju sa atomskom bombom: Openhajmer nam daje poučan primer - Copyright Tanjug/Melinda Sue Gordon/Universal Pictures via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kristofer Nolan uporedio je dileme sa kojima se čovečanstvo trenutno suočava po pitanju veštačke inteligencije sa problemima koji su mučili njegovog junaka, fizičara Roberta Openhajmera, "oca atomske bombe" o kom je snimio dugoočekivani film.

On je za Gardijan izjavio da je Openhajmer želeo da se zemlje odreknu jednog dela suvereniteta, kako bi stavile nuklearnu energiju pod kontrolu međunarodne zajednice putem Ujedinjenih nacija. 

"Međunarodna kontrola nuklearnog naoružanja je moguća, jer je to oružje teško napraviti. Openhajemer je potrošio dve milijarde dolara i uposlio na hiljade ljudi širom Amerike da bi napravio prve bombe. Utešno je što je teško napraviti nuklearno naoružanje i lako opaziti zemlju koja to radi. Ne verujem da se išta od toga odnosi na veštačku inteligenciju", istakao je Nolan.

Openhajmer kao vodič

On je uporedio uglednog fizičara sa stručnjacima za AI koji pozivaju da se ta tehnologija obuzda. U njegovom filmu opisan je Openhajmerov poziv na obuzdavanje nuklearnog naoružanja, ali i razvoja moćne hidrogenske bombe, zbog čega je bio u sukobu sa američkim političkim i vojnim vrhom.

Tanjug/AP/Universal Pictures

Kristofer Nolan, Kilijan Marfi i Emili Blant na snimanju filma "Openhajmer"

"Bio sam zainteresovan da razgovaram sa nekim od vodećih istraživača na polju veštačke intelegencije, a od njih sam čuo da oni to vide kao svoj 'Openhajmerov momenat'", rekao je Nolan.

"Oni očigledno traže vodič u njegovoj priči, kao poučan primer u pogledu toga kakvu odgovornost ima neko ko daje neku tehnologiju svetu i kakva bi bila njihova odgovornost, kada se ne bi vodilo računa o posledicama", istakao je reditelj.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija nosi mnogo etičkih dilema i njen put nije najjasniji i ističe da izbor između zaključavanja znanja o veštačkoj inteligenciji nasuprot toga da ono bude javno dostupno, nije savršen. 

Mislim da postoje argumenti za oba pristupa i mislim da nijedan nije savršen. To će zahtevati mnogo više rada i razmišljanja. U svakom slučaju, mislim da najviše šansi imamo s tim da odgovornost stavimo u središte diskusije", rekao je Nolan.

Režiseri zaštićeni od veštačke inteligencije

Strah zbog štetnog uticaja veštačke inteligencije na filmsku i televizijsku industriju važan je činilac pokrenutih štrajkova glumaca i scenarista koji su  su paralizovali Holivud. Međutim, članovi Udruženja američkih režisera, uključujući Nolana, sklopili su novi ugovor sa američkim filmskim studijima u kojem se navodi da AI ne može preuzeti rad režisera.

AP/Arthur Mola

 

"Mislim da će to biti moćno sredstvo u budućnosti. Ono što sam pokušao da unesem u debatu i što i dalje naglašavam je pojam odgovornosti i naročito odgovornosti poslodavca. Ne smemo dozvoliti menadžmentu, poslodavcima i proizvođačima da koriste veštačku inteligenciju da zaobiđu odgovornost za svoje postupke", rekao je reditelj.

Upitan da li će veštačka inteligencija biti tema njegovog sledećeg filma, Nolan je rekao da je Openhajmer, objavljen ove nedelje, za sada bio njegov 'potpuni fokus'. Dodao je: "Veštačka inteligencija me ostavlja sa mnogo zabrinjavajućih pitanja. I prilično često ona postanu gorivo za ono što sledeće radim. Zaista nemam pojma šta će to biti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin