Zdravlje

Ključ dugovečnosti i zdravlja: Osam navika koje vas mogu učiniti šest godina mlađim

Komentari

Autor: Euronews

09/11/2023

-

08:45

Ključ dugovečnosti i zdravlja: Osam navika koje vas mogu učiniti šest godina mlađim
Ključ dugovečnosti i zdravlja: Osam navika koje vas mogu učiniti šest godina mlađim - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ljudi bi mogli da umanje svoju biološku starost za čak šest godina, ukoliko bi držali pod kontrolom osam značajnih parametara zdravlja, otkrili su istraživači.

Lista "Osam ključnih parametara života", koju je objavila Američka kardiološka asocijacija obuhvata zdravu ishranu, povećanu fizičku aktivnost, izbegavanje cigareta, kvalitetan san, održavanje zdrave kilaže, kao i nivoa holesterola i šećera u krvi i zdravog krvnog pritiska.

Istraživači koji su sastavljali listu analizirali su povezanost između svakog od tih parametara i zdravlja srca i mozga, kao i njihovog uticaja na proces starenja. Utvrdili da upravo parametri koji određuju stanje kardiovaskularnog sistema ukazuju i na biološku starost.

"Otkrili smo da je bolje kardiovaskularno zdravlje povezano sa usporavanjem biološkog starenja, merenog prema fenotipskoj starosti. Kako se poboljšava zdravlje srca, tako se smanjuje biološka starost", kaže vođa studije Nur Makarem, docent epidemiologije Škole za javno zdravlje na Kolumbija univerzitetu u Americi.

"Fenotipska starost je precizan alat koji procenjuje biološki proces starenja i može da predvidi budući rizik od bolesti i smrti", dodaje Makarem.

Fenotipska starost računa se na osnovu hronološke starosti neke osobe u kombinaciji sa parametrima iz krvi koji pokazuju stanje metabolizma, zapaljenja u telu i funkcionisanja organa, piše Euronews.

Unsplash

 

Primera radi, osobe koje su imale zdrave parametre kardiovaskularnog zdravlja, a koje su u imale 41 godinu, u proseku su prema fenotipskoj starosti imali pet godina manje.

Prosečna starost onih slabog kardiovaskularnog zdravlja bila je 53 godine, ali je njihova prosečna biološka starost bila 57 godina.

Nakon što su uračunali i socioekonomske faktore, istraživači su otkrili da dobro kardiovaskularno zdravlje može smanjiti biološku starost osobe i do šest godina u odnosu na njene stvarne godine.

"Duži život i manji rizik od prerane smrti"

Rezultati istraživanja biće predstavljeni na Naučnom simpozijumu Američke kardiološke asocijacije u Filadelfiji predstojećeg vikenda.

"Kontrolisanjem svih osam ključnih parametara života i poboljšavanjem kardiovaskularnog zdravlja, možete usporiti proces starenja vašeg tela i imati mnoge druge koristi na druge staze. Smanjenje biološke starosti se ne povezuje samo sa manjim rizikom od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, nego i sa dužim životom i nižim rizikom od prerane smrti", ističe Makarem.

Donald Lojd Džouns, načelnik Odeljenja za preventivnu medicinu Nortvestern univerziteta kaže da ovo istraživanje pomaže da "razumemo povezanost između hronološkog i biološkog starenja i kako zdrave navike mogu da nam pomognu da duže živimo".

"Svi žele duži život, a što je još važnije, želimo da živimo duže zdravi, kako bismo zaista uživali u dobrom kvalitetu života, što je moguće duže", naveo je on u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin