Zdravlje

Švajcarski naučnici razvijaju metod za "lemljenje" rana umesto zašivanja

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

14:07

Švajcarski naučnici razvijaju metod za "lemljenje" rana umesto zašivanja
Hirurzi - Copyright Pixabay/marionbrun

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarski naučnici razvijaju metod za "lemljenje" rana umesto njihovog zašivanja, jer bi to moglo da pomogne u sprečavanju komplikacija opasnih po život uzrokovanih curenjem šavova.

Istraživački tim iz Švajcarske savezne laboratorije za nauku o materijalima i tehnologiju (Empa) i federalnog tehnološkog instituta ETH Cirih sada je podneo zahtev za patent za ovaj proces, saopštila je danas Empa.

U principu, "lemljenje" rana novom metodom funkcioniše na isti način kao i lemljenje dva metala: potreban je lem koji se topi na niskoj temperaturi i koji se može koristiti za spajanje dva dela zajedno, objavio je Swissinfo.

U slučaju metala, obično se koristi mešavina metala sa bakrom. U slučaju za lečenje rana, istraživači su razvili proteinsku želatinsku pastu koja služi kao lem.

Pasta sadrži dve vrste nanočestica: takozvane nanočestice titanijum nitrida, koje pretvaraju svetlost u toplotu – kada se pasta ozrači laserom, ona se zagreva. 

Druga vrsta nanočestica su čestice bizmut vanadata, koje deluju kao neka vrsta termometra, saopštila je Empa, navodeći da te čestice emituju svetlost određene talasne dužine u zavisnosti od temperature i tako omogućavaju preciznu kontrolu temperature u realnom vremenu.

U laboratorijskim testovima sa različitim uzorcima tkiva organa, kao što su, na primer, pankreas ili jetra – istraživači su postigli brzo, stabilno vezivanje rana. 

Testovi su takođe bili uspešni na tkivima uretre, jajovoda i creva, navela je Empa. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Small Methods.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin