Zdravlje

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti: Treća doza za starije i one sa slabijim imunitetom

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

12:40

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti: Treća doza za starije i one sa slabijim imunitetom
Vakcinacija - Copyright Tanjug/AP/Robert F. Bukaty

veličina teksta

Aa Aa

Na osnovu trenutnih dokaza, nema hitne potrebe za primenom dodatnih doza vakcina za potpuno vakcinisane pojedince u opštoj populaciji, objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).


U svom posednjem izveštaju ECDC napominje da bi trebalo razmotriti dodatne doze za osobe sa ozbiljno oslabljenim imunološkim sistemom i starijim pojednicima, a posebno onima koji žive u ustanovama za negu, kao deo njihove primarne vakcinacije.

Konstatuje se da sve postojeće vakcine odobrene u EU daju visoku zaštićenost od hospitalizacije, teških bolesti i smrti pozvezanih sa Kovid-19 i da je trenutno prioritet vakcinacija onih pojedinaca koji još nisu obavili punu primarnu vakcinaciju.

Da bi se upotpunili napori u kampanji vakcinacije, ECDC dodaje da je ključno nastaviti sa primenom mera kao što su fizičko distanciranje, higijena ruku i disajnih puteva i upotreba maski za lice po potrebi, posebno u okruženjima visokog rizika.

ECDC i Evropska agencija za lekove (EMA) i dalje procenjuje podatke o dodatnim dozama i po potrebi će ažurirati informacije.


U međuvremenu, preporuka državama članicam je da razmotre pripremu za davanje pojačivača odnosno dodatnih doza vakcine protiv Kovid-19 ako se primeti značajno smanjenje efikasnosti vakcine u jednoj ili više grupa stanovništva.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin