Evropa

Grčka suspenduje skoro 6.000 nevakcinisanih zdravstvenih radnika

Komentari

Autor: Tanjug/Euractiv

02/09/2021

-

08:09

Grčka suspenduje skoro 6.000 nevakcinisanih zdravstvenih radnika
Grčka suspenduje skoro 6.000 nevakcinisanih zdravstvenih radnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukupno 5.895 grčkih zdravstvenih radnika koji rade u bolnicama, a nisu se vakcinisali dobilo je ili će im biti uručena rešenja o suspenziji, nakon što je danas stupio na snagu vladin zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv korone svih zaposlenih u nacionalnom zdravstvenom sistemu, prenosi grčka Skai TV.

Ranije danas, komisija za suspenzije državnog saveta, najvišeg grčkog administrativnog suda, odbacila je zahtev koji su podneli zaposleni u bolnicama da se obustavi sprovođenje vladine odluke koja nalaže vakcinaciju svih zaposlenih u nacionalnom zdravstvenom sistemu i suspenziju onih koji odbiju da to učine, preneo je Katimerini.

profimedia

 

Inače, u Grčkoj se u poslednjih nekoliko nedelja beleži konstantan porast novoinficiranih i smrtnih slučajeva od koronavirusa. Kreveti na intenzivnoj nezi za pacijente sa kovidom popunjeni su više od 68 odsto, pokazuju podaci ministarstva zdravlja.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis nedavno je i najavio da će Grčka uvesti obaveznu vakcinaciju protiv kovida-19 za zdravstvene radnike i osoblje u domovima za stare, preneo je tada Frans pres.

Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

 

On je tada za grčke medije precizirao da će vakcinacija za zdravstvene radnike biti obavezna od 1. septembra, dok će zaposleni u staračkim domovima morati da budu vakcinisani najkasnije do 16. avgusta, inače će biti privremeno suspendovan s posla.

Vlada se, prema njegovim rečima, na takav potez odlučila da bi podstakla više ljudi da se vakciniše u jeku širenja delta soja korona virusa, i pošto se pokazalo da je 99 odsto bolesnika na respiratorima u bolnicama nevakcinisano.

Obavezna vakcinacija i u Francuskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je 12. jula uveče da će svi zaposleni u zdravstvu u Francuskoj morati da prime vakcinu protiv korona virusa do 15. septembra i pozvao sve sunarodnike da se vakcinišu što je pre moguće, preneo je tada Euractiv.

John Thys,Pool Photo via AP

 

Svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama, bilo da su medicinsko osoblje ili ne, kao i osobe koje su u kontaktu sa osetljivim osobama, moraće da se vakcinišu.

"Imaće do 15. septembra da se vakcinišu, a zatim će biti primenjene sankcije", rekao je Makron izlažući mere čiji je cilj da se zaustavi širenje zaraznijeg delta soja koronavirusa.

 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa