Zdravlje

Moderna: Vakcina 100 odsto efikasna kod tinejdžera od 12 do 17 godina

Komentari

Autor: T.T.

25/05/2021

-

14:34

Moderna: Vakcina 100 odsto efikasna kod tinejdžera od 12 do 17 godina
Moderna: Vakcina 100 odsto efikasna kod tinejdžera od 12 do 17 godina - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Moderna je danas objavila da je njena vakcina protiv kovida 100 odsto efikasna u istraživanju kod adolescenata od 12 do 17 godina. Ukoliko dobije dozvolu za hitnu upotrebu, biće odmah iza vakcine Fajzer/Biontek koja je ranije ovog meseca odobrena u mlađim starosnim grupama.

U saopštenju kompanije navedeno je da će uskoro biti zatražena dozvola za hitnu upotrebu kod tinejdžera od američke Uprave za hranu i lekove (FDA), u nadi da će ona biti odobrena već sledećeg meseca.

Ako vakcina bude odobrena, verovatno će dramatično proširiti broj vakcina dostupnih učenicima uoči sledeće školske godine.

"Ohrabreni smo činjenicom što je vakcina mRNK-1273 bila visoko efikasna u sprečavanju kovida kod adolescenata. I dalje smo posvećeni tome da učinimo svoj deo posla u borbi protiv pandemije", rekao je izvršni direktor Moderne Stefan Bansel u saopštenju za medije.

Druga faza kliničkog testiranja obuhvatila je 3.700 adolescenata. Nijedan slučaj kovida 19 nije zabeležen kod učesnika koji su primili dve doze vakcine, dok su četiri slučaja dijagnostikovana u grupi koja je primila placebo, navodi kompanija.

Takođe, nijedan pojedinac nije doživeo ozbiljnije nuspojave, osim onih koje su u skladu  sa ranijim ispitivanjima odraslih. Najčešći neželjeni efekti nakon druge doze bili su glavobolja, umor, bolovi u mišićima i jeza, navodi se u saopštenju Moderne.

Očekuje se da će američka zdravstvena nadzorna tela odobriti zahtev Moderne za hitnu upotrebu kod tinejdžera, a proces bi mogao da potraje oko mesec dana.

Vakcina od dve doze, koje se primaju u razmaku od četiri nedelje, već je odobrena za odrasle.

 

 

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin