Planeta

Od početka pandemije najmanje je 115.000 zdravstvenih radnika umrlo od kovida 19

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

16:13

Od početka pandemije najmanje je 115.000 zdravstvenih radnika umrlo od kovida 19
Od početka pandemije najmanje je 115.000 zdravstvenih radnika umrlo od kovida 19 - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Procenjuje se da je najmanje 115.000 zdravstvenih radnika izgubilo život zbog kovida 19, otkrio je direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus.

On je na otvaranju glavnog godišnjeg okupljanja SZO, odao počast zdravstvenim radnicima širom sveta i podsetio da su mnogi od njih platili svojim životom, tokom borbe protiv virusa korona.

Upozorio je da će, u skladu sa trenutnim trendovima, broj umrlih premašiti prošlogodišnji ukupan broj u naredne tri nedelje.

"Nijedna zemlja ne bi smela da misli da je "pobedila pandemiju", bez obzira na stopu vakcinacije. Do sada se nisu pojavili sojevi protiv kojih vakcine i terapije nisu efikasne, ali ne postoji garancija da će tako i ostati", istakao je.

"Moramo biti vrlo jasni: pandemija se nije završila i neće se završiti dok dok se širenje ne smiri u sve i jednoj zemlji", nastavio je Gebrejesus.

profimedia

 

Do sada je više od 3,4 miliona ljudi umrlo od kovida 19, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. Poznato je da je još 167 miliona obolelo od ove bolesti.

"Više od 75 odsto svih vakcina je primenjeno u samo 10 zemalja. Ne postoji diplomatski način da se ovo kaže: mala grupa zemalja koja proizvodi i kupuje većinu svetskih vakcina kontroliše sudbinu ostatka sveta", rekao je.

Direktor SZO dodao je da bi do sada primenjene doze bile dovoljne za vakcinaciju svakog zdravstvenog radnika i starije osobe širom sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet