Zdravlje

Šta se dešava sa decom koja su imala redak upalni sindrom nakon preležanog kovida?

Komentari

Autor: T.T.

25/05/2021

-

16:25

Šta se dešava sa decom koja su imala redak upalni sindrom nakon preležanog kovida?
Šta se dešava sa decom koja su imala redak upalni sindrom nakon preležanog kovida? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Simptomi multisistemskog inflamatornog sindroma povezani sa kovidom 19 kod dece, mogu se povući u roku od šest meseci, rezultati su male studije objavljene u recenziranom časopisu "Lancet Child & Adolescent Health".

Retka bolest, poznata kao multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) kod dece može izazvati upalu nekoliko organa, uključujući srce, pluća, bubrege, creva i mozak.

Iako je nejasno šta pokreće bolest, 99 odsto dece kojoj je dijagnostikovan MIS-C u SAD imalo je pozitivan test na kovid 19, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Štaviše, od početka pandemije u SAD je zabeleženo 3.742 slučaja upalnog sindroma od kojih je 35 imalo tragičan epilog.

Sada, novo istraživanje pruža nadu da najteži simptomi bolesti možda neće dugo potrajati.

Naime, istraživači iz specijalističke pedijatrijske dečje bolnice "Great Ormond Street" u Londonu, pratili su 46 dece sa ozbiljnijim multisistemskim inflamatornim sindromomm, šest meseci nakon što su prvi put primljena u bolnicu.

U trenutku prijema u bolnicu sva deca su imala sledeće simptome:

  • Sistemsko zapaljenje
  • Većina ozbiljne posledice po bubrege ili krvotok
  • Petnaestoro dece srčane simptome
  • Četrdeset petoro dece probleme sa crevima poput bolova u stomaku, dijareje i povraćanja
  • Dvadeset četvoro dece neurološke probleme poput halucinacija, napada ili problema sa ravnotežom i kontrolom mišića.

Unsplash

 

Ipak, nakon šest meseci većina dece se oporavila od najtežih simptoma bolesti, navodi se u studiji. Rezultati su pokazali da je samo jedno dete još uvek imalo dijagnozu sistemskog zapaljenja, dvoje dece problema sa srcem, a šestoro sa crevima. Takođe, osamnaestoro dece je imalo blage neurološke abnormalnosti, ali su mogla normalno da hodaju i obavljaju svakodnevne zadatke.

Sva deca, osim jednog mogla su da se vrate u školu.

Međutim, osamnaestoro dece i dalje je prijavljivalo ozbiljnu slabost mišića i umor, petnaestoro dece i dalje je imalo emotivne probleme poput anksioznosti ili promena raspoloženja, pokazali su rezultati upitnika koje su popunjavala deca ili njihovi roditelji.

Nije jasno da li su ovi dugotrajni simptomi posledica same bolesti ili poremećaja izazvanog bolešću u životu dece, rekli su autori navodeći da ih i dalje treba pratiti.

Autori studije su dodali da je moguće da se simptomi vrate nakon šest meseci, te da decu konstantno treba nadgledati.

Komentari (0)

Magazin