Zdravlje

Sezona virusa u punom jeku: Koje biljke pomažu, a koje mogu da ugroze zdravlje?

Komentari
Euronews Srbija

Autor: Euronews Srbija

11/10/2025

-

08:08

veličina teksta

Aa Aa

Sezona prehlada i virusa je u punom jeku i prirodno jačanje imuniteta je veoma važno. Travar Marko Stevanović objasnio je za Euronews Srbija koje su biljke lekovite i koje od njih mogu da pomognu telu da se odbrani, ali i oporavi. 

Na početku razgovora je istakao da postoje i biljke koje su veoma opasne i da zbog toga ljudi treba da budu veoma oprezni kad ih beru.

"Ima dosta opasnih biljaka. Neke od njih ljudi svakodnevno viđaju. Jedna od njih je kukuta. Ona ima supstancu konin od koje organi otkazuju jedan po jedan. Smrt od nje je spora i bolna. Otrovna biljka je i velebilja, kozlac, mrazovac. Te biljke, na primer rastu pored sremuša, koji je izrazito lekovit", kazao je. 

Objasnio je da ne postoji univerzalno pravilo na osnovu kog mogu da se razlikuju otrovne od lekovitih biljaka već da mora da se poznaje svaka kako bi mogle da se razlikuju. 

Koje biljke su lekovite?

Sagovornik je otkrio koje biljke su lekovite, napominjući da ih svakodnevno viđamo. 

"Lekovite biljke su čuvarkuća koja raste na stenama, na mestima gde zemljište nije plodno. Kod nas, prema mom istraživanju, ima ih oko 14 vrsta. Nisu sve vrste lekovite i jestive. Ne treba da uzimamo one ukrasne, već one koje imaju sočne, zelene listove u obliku lepeze", rekao je. 

Istakao je da je čuvarkuća veoma delotvorna za jačanje imunog sistema i da ima protivupalno dejstvo. Koristi se kao pomoćno sredstvo, prema njegovim rečima, u slučaju upale uha. Kako je naveo, tad je treba koristiti u vidu kapi. 

"Jedan od narodnih recepata za jačanje imunog sistema odnosi se na čuvarkuću. Potrebno je da se uzme 150 grama listova čuvarkuće i da se sitno iseku. To se pomeša sa 300 grama meda i koristi se svako jutro pre obroka i vode. Uzima se jedna supena kašika", naveo je. 

Stevanović je za Euronews Srbija ispričao i da je maslačak veoma lekovita biljka i da je mnogi smatraju jednom od najlekovitijih na našim prostorima. Istakao je da se koristi cela biljka, od korena do cveta. 

"Maslačak je svuda oko nas i ne samo da je lekovit nego može da se koristi i u ishrani. Koren se koristi kao zamena za kafu i to kao beskofeinska zamena jer nema kofein. Koren se sitno iseče, samelje se u prah i onda može da se koristi u vidu kafe", rekao je. 

Dodao je da može da se koristi i u sirovom stanju. Potrebno je da se sitno iseče i od njega mogu da se prave kaše koje izgledaju kao pire. Od korena, prema njegovim rečima, takođe može da se pravi i čaj. 

Euronews

 

"Njegovo lekovito svojstvo pomaže u čišćenju respiratornih organa i jetre. List može da se koristi za salate. Treba birati mlađe listove. Takođe se koristi i stabljika jer ona ima beličasto mleko koje je dobro za uklanjanje ili smanjivanje bradavica na telu. Od cveta može da se pravi zimnica. Takođe može da se pije i sok od maslačka", kazao je sagovornik. 

Napomenuo je da je i šipak veoma zdrav dodajući da njegov plod ima oko 450 miligrama vitamina C, dok limun ima oko 50. 

"Šipak možemo da koristimo u vidu čaja, što je moja preporuka. On je dobar za jačanje imunog sistema. Od njega takođe može da se napravi i džem. Hrast je isto veoma zdrav. Od hrastovog žira može da se pravi hleb i beskofeinska zamena za kafu", objasnio je. 

Istakao je da su sve lekovite biljke testirane za decu stariju od 12 godina tako da treba biti oprezan što se tiče dece koja su mlađa. 

"Deci mogu da se daju, naravno u zavisnosti od uzrasta, čajevi od nane, kamilice, kima, svi proizvodi od meda. To je dobro za jačanje imunog sistema kao i boravak u prirodi, fizička aktivnost", rekao je. 

Objasnio je da je veoma važno na koji način se biljke beru kao i mesto gde se to čini. Mesta moraju, prema njegovim rečima, da budu ekološka. 

"Biljke sve apsorbuju u sebe. Takođe mora da se zna koji deo biljke treba da se bere, nisu svi delovi lekoviti, mora da se zna i kako se suši i koristi", zaključio je razgovor za Euronews Srbija travar Marko Stevanović. 

Komentari (0)

Magazin