Zdravlje

Fajzer šest meseci od druge doze efikasan 47 odsto za delta soj

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

07:21

Fajzer šest meseci od druge doze efikasan 47 odsto za delta soj
Fajzer šest meseci od druge doze efikasan 47 odsto za delta soj - Copyright EPA/CLAUDIO PERI

veličina teksta

Aa Aa

Efikasnost vakcine protiv kovid 19 proizvođača Fajzer i Biontek pada na 47 odsto sa 88 odsto, šest meseci nakon druge doze, prema podacima koje su američke zdravstvene agencije uzele u obzir prilikom odlučivanja o potrebi za trećom dozom.

Podaci, koji su juče objavljeni u medicinskom časopisu Lanset, prvobitno su saopšteni u avgustu pre obavljene stručne revizije, prenosi Rojters.

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine u sprečavanju hospitalizacije i smrti ostala visoka, na 90 odsto najmanje šest meseci, čak i protiv visoko zaraznog delta soja koronavirusa.

Podaci sugerišu da do pada dolazi usled opadanja efikasnosti vakcine, a da nije uzrokovan zaraznijim sojevima virusa.

Istraživači Fajzera i sištema za zdravstvenu negu „Kajzer" proučavali su elektronske zdravstvene kartone otprilike 3,4 miliona ljudi u južnoj Kaliforniji između decembra 2020, kada je vakcina prvi put postala dostupna, i avgusta 2021, i jasno utvrdili da je vakcina efikasna protiv svih aktuelnih varijanti korona virusa uključujući i deltu.

Prema istraživanju efikasnost vakcine protiv delta soja bila je 93 odsto nakon prvog meseca, a pala je na 53 odsto nakon četiri meseca.

U odnosu na druge varijante koronavirusa, efikasnost je pala sa 97 odsto na 67 odsto.

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila je upotrebu treće doze vakcine Fajzer i Biontek za stare osobe i one sa visokim rizikom od zaraze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin