Zdravlje

Britanska studija: Najbolje buster vakcine Fajzer i Moderna

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

18:47

Britanska studija: Najbolje buster vakcine Fajzer i Moderna
Tanjug/AP/Boris Roessler - Copyright Tanjug/AP/Boris Roessler

veličina teksta

Aa Aa

Inovativne vakcine koje prave kompanije Fajzer i Moderna pokazale su se kao najbolja treća, buster doza, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji.

Naučnici su kombinovali vakcine odobrene za upotrebu u Velikoj Britaniji i pokazalo se da većina poboljšava imunitet, kao treća doza, ali su se Fajzer i Moderna pokazale kao najefikasnije.

Studija je pokazala da polovina doze ili cela doza Fajzer vakcine i cela doza Moderne najbolje podižu čelijski imunitet, bez obzira na to da li je neko prethodno primio te dve vakcine ili Astra Zeneku, koja je prvo odobrena u Britaniji, prenosi Glas Amerike.

Astra Zeneka, Novavaks, DŽonson i DŽonson i Kjurvak su takođe isprobavane kao busteri i svaka je pružala određenu zaštitu kao treća doza.

Neke kombinacije prema ovoj studiji nisu efikasne, pa tako vakcina Valneva data kao treća doza podiže antitela posle Astra Zeneke, ali ne i posle Fajzera.

Studija je pokazala da buster vakcine pomažu jačanju ćelijskog odgovora na Beta i Delta varijante, što ima ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

Imunolog sa Univerziteta u Sautemptonu Sol Fost smatra da je to dobar pokazatelj.

"T-ćelije se po svemu sudeći brane i od varijanti virusa, što nam daje nadu da će vakcine koje imamo obezbediti dovoljan imunitet da se izbegnu hospitalizacija i smrtni ishod, a možda i spreči zaražavanje".

Studija je rađena pre nego što je registrovan novi soj Omikron, ali Fost je najavio da će i ti podaci biti dodati istraživanju, navodi Glas Amerike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin