Zdravlje

Britanski naučnici: Oboleli od omikrona imaju 50 do 70 odsto manje šanse da budu hospitalizovani

Komentari

Autor: BBC

23/12/2021

-

18:18

Britanski naučnici: Oboleli od omikrona imaju 50 do 70 odsto manje šanse da budu hospitalizovani
Britanski naučnici: Oboleli od omikrona imaju 50 do 70 odsto manje šanse da budu hospitalizovani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oboleli od omikron soja koronavirusa imaju od 50 do 70 odsto manje šanse da budu hospitalizovani u poređenju sa drugim sojevima, podaci su Agencije za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva.

Takođe, navodi se i da zaštita od omikron soja počinje da opada deset nedelja nakon primanja buster doze vakcine protiv koronavirusa, ali da zaštita od težih oblika bolesti i dalje ostaje snažna.

Ova analiza zasnovana je na svim slučajevima omikron i delta soja u Velikoj Britaniji od početka novembra, uključujući 132 osobe koje su primljene u bolnicu, a obolele su od omikrona. Takođe, 14 osoba preminulo je u roku od 28 dana od kako su se razboleli od omikron soja virusa, preneo je BBC.

Blaža klinička slika bi, međutim, svejedno mogla da izvrši pritisak na bolnice u zemlji, jer bi veliki broj ljudi mogao da se zarazi. U UK je, inače, postavljen novi rekord za broj dnevno novozaraženih, jer ih je prethodnog dana bilo 119,789.

Takođe, još se ne zna šta će se desiti kada omikron krene da se širi među osobama koje pripadaju starijim starosnim grupama, jer je većina onih koji odlaze u bolnicu, a oboleli su od ovog soja, mlađa od 40 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin