Društvo

Putnica iz Bocvane unela omikron u Srbiju, granicu prešla sa negativnim PCR testom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

23/12/2021

-

14:37

Putnica iz Bocvane unela omikron u Srbiju, granicu prešla sa negativnim PCR testom
Putnica iz Bocvane unela omikron u Srbiju, granicu prešla sa negativnim PCR testom - Copyright Tanjug/Tara Radovanović; Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Omikron varijanta virusa korona registrovana je kod pacijentkinje koja je u Srbiju stigla iz Bocvane, kaže za Euronews Srbija prof. Tanja Jovanović.

Ona je navela da je sekvenciranje uzorka obavljeno u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

"Pacijentkinja je stigla iz Bocvane. Ušla je u zemlju kao PCR negativna. Bila je u izolaciji, kao i svi koji dolaze iz rizičnih zemalja. U toku kontrolnog PCR pregleda je ustanovljena je njena pozitivnost. Taj uzorak je dalje išao na sekvenciranje i dokazan je omikron", navela je Jovanović.

Inače omikron je registrovan u skoro svim zemljama u okruženju - Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Mađarskoj, zvanično još nije potvrđen samo u Severnoj Makedoniji, Albaniji i BiH.

Omikron je potvrđen u više od 100 zemalja u svetu. 

Kontrola na aerodromu

Srbija je početkom decembra uvela restriktivnije mere na graničnim prelazima. Na spisku rizičnih zemalja našlo se sedam južnoafričkih država: Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Nambija, Lesoto, Mozambik i Malavi. 

Protokol za kontrolu uradio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović  Batut". Putnici iz rizičnih zemalja obavezno se testiraju na aerodromu. Ukoliko su negativni idu u kućnu izolaciju dve nedelje, a ukoliko su pozitivni zbrinjavaju se u kovid bolnici Batajnica.

Kontrolno testiranje obavlja se nedelju dana kasnije, a negativnost testa ne znači da se prekida izolacija.

Delta varijanta virusa korona

Inače u Srbiji je dominantna delta varijanta virusa korona, koja je u našoj zemlji potvrđena 1. jula ove godine. Za nešto više od mesec dana delta soj je postao dominantna varijanta. Već 12. avgusta  utvrđen je kod više od 90 odsto zaraženih osoba.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija