Zdravlje

SZO: Inkubacija nakon zaraze omikronom znatno kraća

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

12:28

SZO: Inkubacija nakon zaraze omikronom znatno kraća
Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone - Copyright Tanjug/AP/Martial Trezzini/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija je procenila da je inkubacija nakon zaraze koronavirusom između dva i 14 dana, ali se smatra da je period inkubacije kod omikron soja znatno kraći, od tri do pet dana, preneo je "Indipendent".

"Nedavne analize Britanske zdravstvene agencije za sigurnost ukazuju da je period između inficiranja i ispoljavanja simptoma kraći kod omikrona nego kod delte", rekao je britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid.

"Indipendent" dodaje da bi to objasnilo zašto se omikron širi tako brzo i uspešno, jer manji inkubacioni period ne daje mnogo vremena zaraženim da posumnjaju da su inficirani virusom.

To takođe smanjuje šansu da će pozitivan rezultat biti "uhvaćen" na vreme da upozori druge, dajući manje vremena zaraženoj osobi da počne sa samoizolacijom i da spreči širenje omikrona. Kraći period inkubacije čini virus "mnogo, mnogo, težim za kontrolu", rekla je epidemiolog Centra za zdravstvenu sigurnost pri univerzitetu Džons Hopkins, Dženifer Nuco.

Još jedan aspekat omikrona ga čini težim za otkrivanje od ostalih sojeva, jer su lekari i pacijenti navikli da traže kašalj, visoku temperaturu ili gubitak čula mirisa i ukusa da bi znali o čemu je reč.

Međutim, kod omikrona simptomi su drugačiji i uključuju "grebanje" u grlu, bol u donjem delu leđa, curenje iz nosa, glavobolju, bol u mišićima, malaksalost, kijavicu i noćno preznojavanje.

Aktuelni pokazatelji iz Velike Britanije ukazuju da se pacijenti oporave od omikrona prosečno za pet do sedam dana, iako neki simptomi, poput kašlja i slabosti mogu duže da traju. Kratak dah je primećen kod ozbiljnijih slučajeva, koji mogu da traju i 13 dana po ozdravljenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin