Zdravlje

Fauči: Treća doza vakcine efikasna protiv omikron soja

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2021

-

22:41

Fauči: Treća doza vakcine efikasna protiv omikron soja
Fauči: Treća doza vakcine efikasna protiv omikron soja - Copyright Tanjug/ Jim Lo Scalzo/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dodatne doze dostupnih vakcina protiv koronavrusa efikasne su u slučaju omikron soja virusa i deluje da ne postoji potreba za vakcinama specijalizovanim za pojedinačne varijante, izjavio je Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

"Nivo zaštite dve doze vakcine Moderne je prilično nizak u slučaju omikron soja", rekao je Fauči tokom obraćanja medijima u Beloj kući, pozivajući se na podatke Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

"Međutim, ako pogledate dve nedelje nakon treće doze, uočljiv je značajan stepen porasta nivoa zaštite, a koja je u granicama neutralisanja omikron soja", precizirao je Fauči.

Prethodno su objavljena laboratorijska istraživanja Opšte bolnice i Institut za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), kao i Univerziteta Harvard prema kojima dodatna doza vakcina farmaceutskih kompanija Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson pruža značajan štepen zaštite protiv novootkrivenog omikron soja kovida 19, preneo je Glas Amerike. Prema istom izvoru dve doze Fajzera ili Moderne ili jedna doza vakcine Džonson i Džonson to ne čine.

Stručnjaci su takođe ukazali da je omikron soj zarazniji od prethodnih varijanti kovida 19 - poput delte za koju je važio visok stepen prenosivosti. Dobijeni rezultati istraživanja, izvestila je agencija Rojters, u skladu su sa drugim nedavno objavljenim studijama.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Oksfordu objavili su u ponedeljak da potpuna imunizacija (po dve doze) vakcinama Fajzera i AstraZeneke ne obezbeđuju dovoljno odbrambenih antitela protiv nove varijante. Farmaceutske kompanije Bajontek i Fajzer objavile su protekle sedmice da tri doze njihove vakcine protiv kovida mogu da neutrališu omikron varijantu, ali da dve doze stvaraju značajno niži broj antitela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin