Zdravlje

Dobre vesti o koronavirusu: "Omikron polako, ali sigurno donosi kraj pandemije"

Komentari

Autor: Fonet

25/12/2021

-

22:33

Dobre vesti o koronavirusu: "Omikron polako, ali sigurno donosi kraj pandemije"
Dobre vesti o koronavirusu: "Omikron polako, ali sigurno donosi kraj pandemije" - Copyright Tanjug AP/Jerome Delay

veličina teksta

Aa Aa

U mnoštvu negativnih vesti u vezi s pandemijom kovid-19, na kraju godine ipak je stiglo nekoliko pozitivnih signala: omikron je, izgleda, blaži nego što se mislilo, buster doza vakcine deluje, a tu je i prva tableta protiv korone, piše Dojče vele (DW).

Prema poslednjim studijama, omikron u znatno manje slučajeva vodi bolničkom lečenju i blaži je od delte, mada će se širiti brže, jer zbog brojnih mutacija na tzv. spike-proteinu često zaobilazi imunitet stečen vakcinaciojom ili time što su preležane prve varijante virusa, ali, isto tako, pokazuje se da buster vakcina, odnosno treća doza, u ogromnoj meri štiti od simptoma.

Naučnici ipak upozoravaju da opasnost leži u tome što je omikron znatno više zarazan i da, čak iako je sama bolesti blaža, ako se u kratkom roku zarazi ogroman broj ljudi, biće ih dovoljno da prepune bolnice.

Zaključak je ipak da se već prognozira da omikron polako, ali sigurno donosi kraj pandemije, jer ta varijanta je pametnija i evolutivno superiornija u odnosu na deltu, a to znači da se brže širi, ali ređe ubija svoje domaćine.

Iako virus neće biti brzo iskorenjen, možda čak nikad, veliki su izgledi da postane endemski, što znači da nema pandemije, ali da će oslabljena verzija virusa nastupati tu i tamo lokalno ili sezonski, baš kao i grip, a od toga bi se onda štitilo kao i od gripa - godišnjom vakcinacijom.

Treća dobra vest, navodi Dojče vele, jeste i to što je odobrena Fajzerova tableta protiv korona virusa nazvanu Paxlovid, za koju se tvrdi da smanjuje stopu smrtnih slučajeva za čak 89 posto.

Kako se navodi u jednoj analizi, Paxlovid usporava razmnožavanje virusa i njegova je svrha, ako se uzima kod kuće dva puta dnevno, ukupno pet dana, a u kombinaciji s jednim drugim preparatom, sprečavanje ozbiljnog razvoja bolesti i eventualnog odlaska u bolnicu.

Problem je za sada što proizvodnja još neće biti masovna, a lek je skup. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin