Zdravlje

SZO u Južnoj Koreji osnovala centar za obrazovanje siromašnih zemalja za proizvodnju vakcine protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Jutarnji

23/02/2022

-

21:30

SZO u Južnoj Koreji osnovala centar za obrazovanje siromašnih zemalja za proizvodnju vakcine protiv koronavirusa
Tedros Adhanom Gebrejesus - Copyright EPA/Balazs Mohai

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija objavila je danas da je u Južnoj Koreji osnovala centar za obrazovanje zemalja s niskim i srednjim prihodima koje žele da proizvode vlastite vakcine protiv koronavirusa i lekove.

Novi centar za obrazovanje osnovan je nakon što je UN-ova agencija osnovala centar za transfer tehnologije u Kejptaunu prošle godine kako bi se kompanijama iz siromašnih zemalja i zemalja sa srednjim prihodima prenelo znanje za proizvodnju vakcina protiv kovida 19 na osnovu mRNK tehnologije.

Novi centar u predgrađu Seula obrazovaće stručnjake onih zemalja koje žele da proizvode  vakcine, insulin i monoklonska antitela, rekao je novinarima glavni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Centar u Južnoj Koreji već sprovodi obuku za firme koje imaju sedište u zemlji, a sada će primati i stručnjake iz drugih zemalja.

SZO je objavio takođe da će još pet zemalja - Bangladeš, Indonezija, Pakistan, Srbija i Vijetnam - dobiti potporu iz centra za transfer mRNK tehnologije iz Južnoafričke Republike.

Prošle sedmice šest afričkih zemalja, Egipat, Kenija, Nigerija, Senegal, Južnoafrička Republika i Tunis, potpisali su prvi u Africi ugovor o prenosu tehnologije za proizvodnju mRNK vakcina po međunarodnim standardima.

Tedros je rekao da je do sada 20 zemalja izrazilo interes za obuku za proizvodnju mRNK vakcina protiv koronavirusa u Južnoafričkoj Republici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin