Novosti

EU od 1. marta otvara granice: Brisel dao zeleno svetlo vakcinama koje je odobrio SZO, šta to znači za srpske turiste

Komentari

Autor: Jutarnji

22/02/2022

-

18:33

EU od 1. marta otvara granice: Brisel dao zeleno svetlo vakcinama koje je odobrio SZO, šta to znači za srpske turiste
EU od 1. marta otvara granice: Brisel dao zeleno svetlo vakcinama koje je odobrio SZO, šta to znači za srpske turiste - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Države članice Evropske unije dogovorile su se danas da će svoje granice otvoriti putnicima izvan bloka koji su primili neku od vakcina koju je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) čime je dato zeleno svetlo za kineske i indijske vakcine protiv koronavirusa. Odluka počinje da se primenjuje od 1. marta.

Sve do sada, većina članica EU nije prihvatala putnike koji dolaze izvan bloka iz razloga koji nisu nužni, a vakcinisani su nekim proizvodom koje EU nije odobrila.

"Države članice trebale bi da ukinu privremeno ograničenje za nenužna putovanja osobama koje su vakcinisane vakcinom koje je odobrila EU ili SZO", stoji u preporuci koju su u danas prihvatile vlade članica EU.

Ograničenja će se ukinuti za putnike koji su zadnju dozu primili najmanje 14 dana pre dolaska i ne više od 270 dana pre dolaska.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

 

Države članice EU dogovorile su se da će ukinuti i privremeno ograničenje za nenužna putovanja osobama koje su preležale kovid-19 unutar 180 dana pre dolaska u EU.

Za putnike vakcinisane vakcinom koju je odobrila SZO, države članice mogu da zatraže negativan PCR test da nije stariji od 72 sata pre polaska ili mogu da zatraže dodatne mere kao što su karantin ili izolacija.

Evropska unija je do danas odobrila za upotrebu vakcine sledećih proizvođača: Fajzer-Bajontek, Moderna, AstraZeneka (ako su proizvedene u Evropi), Džonson & Džonson i Novavaks.

Osim pomenutih vakcina SZO je do sada odobrila i kineske Sinofarm i Sinovak, kao i vakcinu indijske farmaceutske kompanije Barat Biotek. Odobrene su i vakcine AstraZeneke koje u Indiji proizvodi Serum Institut.

Podsećamo, u Srbiji je moguća vakcinacija vakcinama koje su proizveli Fajzer Bajontek, Sputnjik V, Sinofarm,  Oksford/AstraZeneka i Moderna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja