Društvo

Korona presek: Broj novozaraženih stagnira, 54 pacijenta preminulo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2022

-

15:25

Korona presek: Broj novozaraženih stagnira, 54 pacijenta preminulo
Korona presek: Broj novozaraženih stagnira, 54 pacijenta preminulo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su u poslednja 24 sata na koronavirus testirane 19.294 osobe, od čega je pozitivna 4.591 osoba. Preminula su 54 pacijenta. Na respiratoru u bolnicama su 132 pacijenta.

Podsetimo, juče su na koronavirus bile pozitivne 4.483 osobe, a preminulo je njih 55.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da Srbija ne može da se poredi sa zemljama koje imaju visoku stopu vakcinacije i ističe da će zbog toga "ova agonija kod nas duže trajati". Kaže da je broj umrlih u Srbiji posledica upravo toga što obuhvat vakcinacije nije velik, ali naglašava da nam prirodni proces ide u prilog i da će brojevi inficiranih i preminulih nastaviti da se smanjuju, te da će krajem marta biti trocifreni brojevi.

Doktor Predrag Kon navodi da je produženi sretenjski raspust u Beogradu 25 puta smanjio registraciju obolevanja dece u osnovnim i srednjim školama.

"Ne može se reći da raspust nije dao rezultat. Koliko je to uticalo na prirodni proces, to ćemo gledati. Reproduktivna stopa se smanjila sa 0,8 na 0,6. To znači da se u narednom periodu očekuje pad registrovanja obolevanja, ali ćemo sa početkom škole videti da li će taj pad biti kao što je bio do sada ili će se usporiti i zaravniti", objašnjava doktor Kon za RTS.

Kaže da su škole dokazale da su prilično bezbedno mesto i da se zaražavanje dece ne dešava u školama koliko van njih, u različitim vannastavnim aktivnostima i kroz porodice.

Trenutno imamo situaciju da je svega 0,5 odsto svih učenika zaraženo. To nije neki ograničavajući faktor. Ukupno gledano, deca školskog uzrasta čine oko četiri odsto pozitivnih od svih testiranih", navodi Kon.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija