Novosti

Novi režim za ulazak u zemlju: U Austriju se od sada može i sa antigenskim testom

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

07:41

Novi režim za ulazak u zemlju: U Austriju se od sada može i sa antigenskim testom
Novi režim za ulazak u zemlju: U Austriju se od sada može i sa antigenskim testom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od ponoći se u Austriji primenjuje novi režim za ulazak u zemlju, kojim se otvaraju granice i za nevakcinisane putnike. Austrija za ulazak u zemlju prelazi sa "2G " režima, koji je omogućavao putovanje samo vakcinisanima i izlečenima od kovid 19, na "3G" pravilo, koje dozvoljava ulazak i nevakcinisanima uz negativan test.

Prema Uredbi o režimu za ulazak u Austriju prihvataju se negativni PCR i antigenski testovi. Pri čemu antigenski test ne sme biti stariji od 24 sata, a PCR važi 72 sata. Što se važenja sertifikata o vakcinaciji i izlečenju od kovid19 tiče oni važe 270 dana.

AP/ Lisa Leutner

 

Maloletna lica ispod 12 godina ne moraju, prilikom ulaska u Austriju, imati "3G" dokaz. Od ovog režima za ulazak u zemlju izuzeta su lica koja dolaze iz zemalja u kojima se širi novi soj virusa.

Ta lica moraju da se registruju elektronskim putem i prilikom dolaska u Austriju da odu u desetodnevni karantin.

Međutim, trenutno nema nijednog regiona ili zemlje koje su okarakterisane kao regioni i zemlje širenja novog soja.

Beč tek od aprila popušta mere

U Beču će uslediti popuštanje mera od aprila, najavio je sekretar za zdravstvo pokrajine i grada Beča Peter Haker. Dok, na osnovu odluke austrijske vlade, od 5. marta "padaju" gotovo sve epidemiološke mere u ostatku Austrije, Beč će zadržati strožiji kurs u borbi protiv pandemije.

Tako Beč nije, kao druge pokrajine, od subote prešao na "3G" pravilo na svim mestima na kojima je do sada važilo "2G" pravilo i time omogućio pristup i nevakcinisanima uz negativan test, već do daljeg ostaje na ograničenju pristupa nevakcinisanima.

AP/Vadim Ghirda

 

Haker je, u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh", kazao da je prerano otvaranje na koje se odlučila vlada Austrije.

"Može neko reći svejedno nam je koliko umire, mi sprovodimo što smo namerili. Mi to ne činimo", objasnio je on stav Beča.

Prema njegovim rečima, 5. mart, kada je vlada odlučila da ukine gotovo sve mere, izuzev obaveznog nošenja maski u javnom prevozu i na drugim mestima, je prerano. On je istakao da će Bečlije morati još duže da se strpe.

"Od aprila će biti moguće još popustiti jednu ili više mera", najavio je Haker.

Takođe je naglasio da Beča ostaje pri svojim rokovima važenja testova - PCR 48 sati, a antigenski brzi test 24 sata. Inače, Beč insistira na besplatnom sistemu PCR testiranja, koje austrijska vlada razmišlja da ukine.

Haker je predložio da se milijarda evra, koja je bila planirana za lutriju kojom je trebalo podstaći vakcinaciju, a koja je propala, uloži u nastavak besplatnog testiranja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja