Društvo

Dinić: Uvek kada se pojavi neka pošast tu su nadrilekari i alternativne metode lečenja

Komentari

Autor: RTS

22/02/2022

-

09:24

Dinić: Uvek kada se pojavi neka pošast tu su nadrilekari i alternativne metode lečenja
Milan Dinić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u zdravstvu paralelno se bore na dva fronta i za kovid i za nekovid pacijente. Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže da je pokrenut postupak protiv 18 lekara zbog "ivermektina" i da uvek kada se pojavi neka pošast, pojave se alternativne metode lečenja. Apelujemo da svi poštuju ono što je zvnična medicina i da se izbegavaju ekperimenti.

"Država i Ministarstvo zdravlja su prepoznali potrebu i pre nego što je sve počelo sa kovidom za investicijama u zdravstvu, postavljen je temelj, uspelo se u tome da se zida, da se dobiju nove ustanove, da zaposlimo nove kolege da se poboljša status naših kolelega, da status lekara u društvu bude onako kao i zaslužuje", rekao je Dinić za RTS.

On je naveo da je imperativ danas zapošljavanje lekara i da je Lekarska komora oduvek insistirala na tome da lekari kada završe medicinu na neki način imaju mogućnost da rade. To je nešto što je nedostajalo ranije.

"Imali smo zamrznute specijalizacije, to je gep koji je nastao. Sve deficitarne specijalnosti anesteziolozi, patolozi, videli smo sada koliko su bitni i značajni. Sav operativni program je vezan za hirurgiju, anesteziju, dodatno će biti motivianje kolega da specijaliziraju tu oblast", objasnio je Dinić.

Druge stvari moraju da čekaju

Dinić kaže da svi znamo šta je korona i kao se boriti, ali veliki deo redovnog programa rada zdravstvenog sistema bude zaustavljen ovakvim pikovima i druge stvari moraju da čekaju.

"Bili smo blizu toga da se liste čekanja skraćuju, apelujemo na građane: lečićemo sve ljude i vakcinisane i nevakcinisane, ali nema potrebe da dođemo u ovakvu situaciju kada imamo vakcinu koja je data u milijardama doza i evidentno je da ona funkcioniše, nema razloga da neko bira da bude bolestan dve nedelje ili da bude na respiratoru", podvukao je Dinić.

Euronews/Printscreen

 

On je ukazao da su teške dve godine za nama, da je uvek kada se pojavi neka pošast, pojave se alternativne metode lečenja. Apelovao je da svi poštuju ono što je zvnična medicina i da se izbegavaju ekperimenti.

Dinić kaže da je protiv 18 lekara pokrenut postupak zvog leka "ivermektin", i on ima sudski epilog. Lekarska komora javno se ogradila od toga.

Pomoć porodicama lekara 

Kovid je ugasio mnoge živote među zdravstvneim radnicima. Dinić ističe da postoji inicijativa za pomoć lekarima. Tokom prethodne dve godine Lekarska komora je sa više od 120 miliona dinara pomogla porodicama lekara obolelih od kovida.

"Tražimo svaki drugi način da pomognemo svima koji su ugroženi, ali je važno da ne pričamo samo o preminulim lekarima od kovida već i od drugih bolesti", kaže Dinić.

Govoreći o prioritetu ulaganja u narednom periodu, Dinić kaže da će se taj trend nastaviti.

"Sve započeto pre korone, kao projekti digitalizacije zdravstva, promenjeni su zakoni, to će se nastaviti, usporilo se tokom kovida ali nastavljamo jednakim intenzitetom da popravim sve što se može poraviti", zaključio je dr Dinić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija