Zdravlje

"Korisna strana" pandemije: Kako Srbija može da iskoristi napredak u zdravstvenoj tehnologiji posle korone

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ D.S.

06/03/2022

-

19:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ubrzana digitalizacija zdravstva, obrazovanja, državne uprave, razvoj i uvoz novih tehnologija u medicini, lekova i drugih medicinskih sredstava, jačanje solidarnosti i svesti da je ceo svet povezan – to su samo neke od dobrih strana koje smo otkrili tokom protekle tri pandemijske godine.

Sada ostaje samo pitanje, da li će se ovi napreci očuvati i nastaviti istim trendom i kako ćemo iskoristiti nove mogućnosti kada pandemija prođe?

Vatreno oko, laboratorije nastale u Nišu i Beogradu 2020. godine, u jeku pandemije radile su po nekoliko hiljada testova dnevno. Po rečima nekadašnje koordinatorke, ovakve laboratorije su jedinstvene u regionu.  

"One će imati mnogostruke uloge u budućnosti, ne samo za pandemiju, koja se, nadam se neće skoro ponovo desiti, ali i za neke epidemije, ako pričamo o gripu, za rad sa vrlo infektivnim materijalom, mogu se koristiti i za dijagnostiku, to sada zavisi i od zdravstvenog sistema kako će da ga iskoristiti", ističe Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo

I Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku otvoren je krajem prošle godine prvenstveno sa ciljem da se prate mutacije u koroni, ali su već počele pripreme za uvođenje prenatalne neinvazivne dijagnostike, koja se do sada radila po laboratorijama širom Evrope. Centar raspolaže kineskom, engleskom, američkom tehnologijom, a mogućnosti za njihovo korišćenje su ogromne.

"Gledaćemo da se svaka od tih tehnologija upotrebi na najbolji mogući način, pre svega da omogućimo neke nove metode dijagnostike i prognoze bolesti, krajnji cilj nam je farmakogenomika, da i lekovi koji se uzimaju se uzimaju na određeni način, u zavisnosti od genetike samog pacijenta, a to je onda uvod u personalizovanu medicinu. Naravno, ovaj centar služi i za istraživače u celoj Srbiji i u regionu, da mogu da koriste ove aparate i tehnologiju za svoja istraživanja", dodaje dr Begović.

Proizvodnja vakcina na Torlaku

Za mnoge je "vraćanje iz mrtvih" instituta Torlak i proizvodnja vakcina, svakako jedna od najvažnijih stvari sa kojima ćemo izaći iz pandemije, a nedavno je Svetska zdravstvena organizacija odlučila da Srbija bude jedna od retkih zemalja koja je dobila dozvolu da proizvodi i RNK vakcine.

"Važno je zbog toga što nema mnogo proizvođača u svetu. Njihova politika je takva, da prvo obezbede sopstveno tržište, potom tržišta velikih, razvijenih zemalja, a onda ostalima koliko ostane. Tako da naročito u vanrednim, a i u redovnim situacijama, to uopšte nije jednostavno. Kada samostalno proizvodite, vi obezbeđujete sopstveno tržište i na taj način izbegavamo nestašice", kazala je Sanja Radojević Škodrić, direktorka republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Pored toga, kovid bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu čeka ozbiljan posao ako i kada pandemija prođe, što se pre svega odnosi na smanjenje lista čekanja, jer su protekle tri godine, mnogi ne kovid pacijenti proveli upravo na čekanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin